Diamo žádá po státu téměř 1,75 miliardy na sanaci karvinských šachet

6. červen 2022

Státnímu podniku Diamo chybí téměř 1,75 miliardy korun na provoz a sanaci bývalých dolů OKD. Jsou to výdaje na tento rok. Žádá proto o co nejrychlejší rozpočtové opatření.

Pokud by podnik peníze nedostal, hrozí mu v krajním případě platební neschopnost. Vyplývá to z dokumentu, ve kterém Diamo informuje o současném stavu útlumu hornictví na Karvinsku.

Diamo vychází z předloňského rozhodnutí vlády o převodu uzavřených dolů právě pod tento státní podnik. Peníze potřebuje, musí dělat spoustu věcí na bývalých šachtách, říká náměstek moravskoslezského hejtmana pro průmysl Jakub Unucka (ODS).

„Pokud se neudělají, hrozí obrovské problémy s únikem plynu, destrukcí šachet, takže se to udělat musí. A podle mých zpráv ministerstvo financí opravdu chystá rozpočtové opatření tak, aby v této kapitole Diamo ty peníze mělo,“ dodává Unucka.

Je podle něj ale otázkou, jak velká částka je pro Diamo opravdu nutná a jestli není možné některé investice třeba odložit. Ministerstvo financí to ale zatím komentovat nechce, stejně tak ministerstvo průmyslu a nevyjádřilo se ani Diamo.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související