Díky novele zákona získala potravinová banka v Olomouckém kraji oproti loňsku dvojnásobek jídla

29. srpen 2018

Bezmála 60 tun jídla rozdala potravinová banka v Olomouckém kraji během prvního pololetí tohoto roku. To je více než dvojnásobek oproti celému loňskému roku. Až polovinu potřebného jídla dostává z obchodních řetězců, kterým zákon od ledna nařizuje nabízet neprodejné zboží právě potravinovým bankám.

 „Máme služby pro osoby bez přístřeší, jak pro muže a ženy, tak pro maminky s dětmi,“ uvedl ředitel azylového domu v Prostějově Jan Kalla. Právě přistavil před jeden z olomouckých supermarketů auto s velkým přívěsným vozíkem. Spolu s kolegyní na něj skládají krabice, které jim tu zaměstnanci obchodu připravili.

„Pokud je toho víc, děláme takzvané výdejní dny a naši klienti dostanou balíčky s různými potravinami, které ze supermarketů dostáváme,“ říká. Na třech paletách jsou navršené těstoviny, pečivo, čokolády, sušenky a kečupy. „Sortiment je opravdu pestrý, určují si to vlastně ty supermarkety, co nám dají za potravinovou pomoc. Na nás potom je, abychom to opravdu rozdělili. Ale vzhledem k tomu, že máme asi 50 osob bez přístřeší a 10 maminek s asi 20 dětmi, tak není problém to rozdělit,“ dodává ředitel.

Sortiment pro potravinovou banku je různorodý, od sušenek po kečupy

Někteří klienti domova jsou podle Kally na pomoci závislí. „Je to opravdu tak, že některé maminky přemýšlí, jestli koupí dětem oblečení, nebo nějaké jídlo, sunary a podobně. Tady v tom zboží právě bývají i sunary a věci pro malé děti, takže k těm se to potom přímo dostává,“ komentuje.

Azylový dům v Prostějově je jednou ze 30 organizací, které si vyřazené jídlo v obchodních řetězcích vyzvedávají. „Vždycky preferujeme přímé odběry, přímo v tom obchodě, konkrétní organizací, která má od nás plnou moc,“ říká ředitel potravinové banky v Olomouckém kraji Petr Prinz.

Darovaného jídla podle něj přibylo s novelou potravinářského zákona. Ta platí od ledna a ukládá obchodům nad 400 metrů čtverečních povinnost neprodejné potraviny právě bankám nabídnout. „Loni jsme byli za první pololetí asi na 25 tunách potravin a teď jsme na množství více než dvojnásobném,“ upřesňuje Prinz.

Potraviny se prostřednictvím různých organizací dostávají k více než 6,5 tisícům potřebných po celém kraji.

autor: mot
Spustit audio