Díla profesionálních malířů spolu s obrázky dětí uvidíte na zámku v Paskově

18. duben 2019

Barokní zámek v Paskově je tamním centrem kultury. A teď na jaře opět ožil sérií výstav. V rekonstruovaných zámeckých komnatách se představuje hned několik umělců, a to hlavně regionálních.

Malíř Ivo Novák, rodák z Václavovic, mapuje zákoutí regionu. Na zámku v Paskově vystavuje poprvé. Společnost mu dělá v paskovském zámku umělkyně z Albrechtic u Českého Těšína Eliška Dordová a její velkoformátové obrazy.

Zámek je obrazů plný. Prostor tu dostalo ještě několik umělců. Spolu s díly etablovaných malířů ale návštěvníci zámku uvidí i tvorbu školních dětí. „Oslovili jsme okolní školy a deset se jich do soutěže přihlásilo. Sešlo se nám asi sto prací,“ říká ředitelka základní školy v Paskově Lucie Budkovová.

Vystavovat spolu s profesionálními umělci je podle ní pro děti motivující. „Myslím, že je to určitě přínosem i pro ty umělce, protože vidí, jak jim rostou následovníci a jestli se mezi nimi už rodí nějaký talent,“ dodává ředitelka.

A malíř Ivo Novák potvrzuje, že nadané malé malíře mezi pracemi našel. „Jsou tam krásné věci, talenti tam jsou určitě,“ přikyvuje malíř.

Výstavy jarní sezony jsou na paskovském zámku k vidění do 9. června.

autor: iha
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.