Divadelníci kritizují Ostravu za konkurz na ředitele divadla

11. září 2005
Zprávy , Zprávy

Divadelníci kritizují vedení města Ostravy za vyhlášení konkurzu na ředitele ostravského Národního divadla moravskoslezského. To dosud vede Luděk Golat. Městská rada se rozhodla změnit dosavadní systém, vybraná osoba by už vedením nebyla pověřena na dobu neurčitou, ale na pět let.

Nápad ostravských radních vyvolal u části odborné veřejnosti nespokojenou reakci. Profesnímu občanskému sdružení Jednota hudebního divadla (JHD) se nelíbí, že rada města dostatečně nevysvětlila důvod Golatova odvolání. Město kritiku odmítá.

"Domníváme se, že měnit řízení jakékoliv instituce má smysl tehdy, když nefunguje. Podle mého osobního přesvědčení a také Jednoty - jak jsme o tom jednali, si myslíme, že je to jedno z nejlepších divadel, které teď momentálně v Čechách je," řekl předseda JHD Josef Herman. Podle něj právě Golat přivedl ostravské divadlo, zvláště pak operní soubor, k nebývalému rozkvětu.

Logo

"Delší dobu se uvažovalo o tom, že by bylo vhodné, kdybychom trochu kopírovali třeba i systém řízení takovýchto velkých zařízení ve světě a někde i u nás. Ten systém znamená, že ředitel takovéto organizace je jmenován na dobu určitou," vysvětlil náměstek primátora Zbyněk Pražák důvody vypsání výběrového řízení.

Pokud Luděk Golat své místo neobhájí, měl by být nový ředitel Národního divadla moravskoslezského uveden do funkce během prvního čtvrtletí příštího roku.

Národní divadlo moravskoslezské uvádí ročně 16 až 19 premiér na obou svých scénách. V loňském roce navštívilo 520 představení Národního divadla moravskoslezského téměř 200.000 diváků. Golat vede divadlo od roku 1998.

autor: ele
Spustit audio