Divadelníci zvou na Ostravské undergroundové pašije

23. březen 2016

Ostravští divadelníci zvou na pašijové hry. Velikonoční příběh o Kristově zmrtvýchvstání ale pojali výrazně po svém - jako undergroundové představení ve sklepě jednoho z ostravských klubů. A kromě profesionálních herců v pašijích vystupují ostravští muzikanti, literáti, divadelní kritici. V roli Ježíše tak třeba uvidíte oceňovaného básníka Petra Hrušku.

V suterénu klubu Les sedí dvanáct apoštolů a všichni do jednoho popíjejí pivo. „Jsou to undergroundové pašije. A nakonec nikdo nevíme, jak to při poslední večeři vypadalo, co se dělo potom. Nepochybně ta děsivá zpráva, která na poslední večeři přišla, s apoštoly zahýbala. A jak ji zvládali a za pomocí čeho, je dodnes předmětem interpretací,“ říká Petr Hruška, nový ostravský Ježíš.

Během natáčení rozhovoru stojí sice s půllitrem v ruce, ale zato s krásnou téměř antickou řízou, má rozpuštěné vlasy. Má před vystoupením. Za chvíli to vypukne.

„Nemůžu říci, že bych byl bez trémy, protože hrají herci a dvě dřeva – já a můj bratr. Ale zase dvě dřeva dávají dohromady kříž, takže si myslím, že to bylo zvoleno docela přiléhavě,“ dodává s úsměvem básník.

Trochu stranou stojí a na vše bedlivě dohlíží dramatik a autor pašijí Tomáš Vůjtek, kterého napadlo obnovit tradici velikonočních her a přivést ji i sem, do ostravského sklepa.

„Ten text samozřejmě vychází ze staročeských her. Velikonoce se v Čechách bohužel tolik nesvětí, takže proto jsme se rozhodli, že to uděláme jako takovou veselici. Navíc když se to hrálo ve středověku a přes baroko a strašně dlouho potom, tak to vlastně hráli všichni farníci. A já vždy s pýchou říkám, že u nás to hrajou skoro všichni, kdo chodí do Lesa,“ usmívá se Vůjtek.

Ostravské undergroundové pašije mají ale bohužel jepičí život. Podobně jako tradiční lidové pašije se hrají jen krátce před Velikonocemi. A jestli se budou opakovat i příští rok, zatím nikdo neví. Podle Tomáše Vůjtka bude úspěch, pokud všichni přežijí do Zeleného čtvrtku, kdy se hraje naposled.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio