Divadlo Petra Bezruče v Ostravě zahajuje novou sezónu. Premiéru má Špinarka

3. září 2021 12:00

Premiérou hry Špinarka dnes večer odstartuje novou divadelní sezónu Divadlo Petra Bezruče v Ostravě. Inscenaci o malé ženě s velkým hlasem režíroval Tomáš Dianiška. Hra mapuje začátek kariéry známé zpěvačky, osudové setkání s manželem a kapelníkem  Ivo Pavlíkem a končí velkým comebackem zpěvačky.

Malá žena s velkým hlasem nebo česká Janis Joplin. I taková byla přízviska ostravské zpěvačky. V inscenaci Špinarka uvidí diváci životní peripetie od dospívání zpěvačky, přes vystupování během normalizace, až po 90. léta, kdy její kariéra stagnovala.

Režisér a autor Tomáš Dianiška hru s nadsázkou označuje jako dokumentárně fiktivní drama. „Její kariéra začala, když ještě byla dítě, někdy v 50. letech, což samozřejmě fungovalo úplně jinak než šedesátky, pak tanky, normalizace a podivné uvolnění v 80. letech... Můžete ukázat mnohem víc než jen postavu. Postava Věry Špinarové je fascinující dodnes, má spoustu fanoušků. Dělám z ní hrdinku,“ dodává s úsměvem.

Představitelka Věry Špinarové, herečka Markéta Matulová absolvovala kvůli roli i pěvecké lekce. Během představení zpívá naživo s kapelou. „Cílevědomá dračice, která si jde za svým, za svou velkou láskou, hlavně za zpěvem. A chce vlastně dokázat světu, že na to má, že ta zpěvačka opravdu je. A ona byla,“ říká herečka s tím, že je to pro ni obrovská zodpovědnost.

V nadcházející sezóně uvedou Bezruči celkem sedm nových titulů a čtyři z nich včetně Špinarky přesouvají kvůli pauzy během pandemie ještě z minulé sezóny.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související