Dneska je škaredě, dneska by to šlo, řekl si Richard Sopuch a ve vlacích překonal český rekord

7. květen 2019

V tichosti a mimo zájem médií překonal rekord v počtu ujetých kilometrů na českých železnicích za 24 hodin. Poprvé se přitom o rekord pokusil před pár dny, na konci dubna.

Richard Sopuch po železnici cestuje často a rád. Tam také přišel onen impuls. „Jednou jsem jel z Prahy vlakem a četl časopis, ve kterém herec Lukáš Hejlík popisoval, že ho nebaví jezdit po D1 a že chce strávit jeden den ve vlaku. A poslední věta toho článku byla – cituji: Za ten den jsem ujel 1720 kilometrů,“ řekl Richard Sopuch Českému rozhlasu Ostrava ještě před prvním pokusem o rekord.

Železniční nadšenec se pokusí překonat rekord v počtu kilometrů ujetých za 24 hodin

Richard Sopuch se chystá vlaky ujet 2435 km během pouhých 24 hodin

Jmenuje se Richard Sopuch. Jméno tohoto železničního nadšence z Ostravy teď uslyšíme ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava častěji. Budeme totiž sledovat jeho pokus o velmi neobvyklý český rekord. Chtěl by urazit za 24 hodin nejvíce kilometrů ve vlacích na běžných linkách. A začíná právě dnes v noci.

Teď už má vše úspěšně za sebou. „Dnes ráno v 03:09 jsem do Bohumína vlakem přivezl nový rekord. Ten stávající, který měl hodnotu 2232 kilometrů, se mi podařilo překonat o 20 kilometrů,“ potvrdil dnes Českému rozhlasu Ostrava Sopuch. „Jsem teď v kontaktu s agenturou Dobrý den i s Českými drahami. Všechno se to teď ještě bude řešit, aby o tom byl zápis i v české knize rekordů,“ dodal.

K prvnímu pokusu o rekord si Richard Sopuch pečlivě připravil plán přestupů a jízd. Jenže ten se celkem záhy sesypal jak domeček z karet, když k třetímu přestupu nepřijela lokomotiva a spoje začaly nabírat velká zpoždění. „Bylo to velmi stresující a chtěl jsem se toho oprostit. A tak jsem si teď v pondělí v noci řekl – dneska je škaredě, je pondělí, dneska by to šlo, sedl v Bohumíně na vlak a zvolil strategii sledování aktuálního provozu a tomu se přizpůsobit,“ popsal Sopuch.

Rozhodl motoráček ze Svinova do Studénky

„Odpoledne mi vznikla časová prodleva na nádraží ve Svinově, ale říkal jsem si, že rekord je o tom být ve vlaku a já tu stojím na peróně. To je špatně. Tak jsem si zjistil, že mi zrovna jede motoráček do Studénky a že potom ještě stihne přijet zpátky, tak jsem toho využil. A potom večer při sčítání se zjistilo, že to byly kilometry, které to všechno rozhodly,“ poznamenal cestovatel.

Na další rekord se v nejbližší době nechystá, ale podnětům a nápadům se nevyhýbá. „Mám ale takový cestovatelský plán nebo sen, a to jet ruskou transsibiřskou magistrálou až do Vladivostoku. To chci příští rok v červnu,“ uzavřel Richard Sopuch.

Kdo je Richard Sopuch

 Je mu 39 let, pochází z Příbora, žije v Ostravě. Vystudoval Střední zemědělskou školu v Novém Jičíně, získal výuční list v oboru pekař-cukrář na ISŠ-COP Valašské Meziříčí a na Ostravské univerzitě studoval pedagogiku volného času. Nyní pracuje jako servisní technik.

 „V mládí mě bavil tanec, příroda, cestování. Právě cestování mě baví momentálně nejvíc – létání, železnice, hory, výhledy, rozmary přírody i její zákony, setkávání s lidmi. Baví mě také filmování, natáčení a vůbec tohle prostředí. Baví mě darovat krev nebo plazmu, čestně, pomáhat lidem, nejen proto, že mám rád život. Dovedu se nadchnout, mít cíl a šlapat za ním cestičku,“ říká o sobě.

autoři: tif , š.iva
Spustit audio