Dny NATO budou letos zaměřeny hlavně na historii. Lidé uvidí unikátní leteckou přehlídku

8. září 2018

Už příští víkend začnou v pořadí 18. Dny NATO. Tradiční přehlídka armádní a záchranářské techniky a především letadel mnoha typů bude tentokrát zaměřená na 100. výročí vzniku samostatného Československa.

Největším magnetem pro diváky bude určitě unikátní průlet současných i válečných strojů. Po sekundách rozpočítaný, aby zapadl do tónů Smetanovy Mé vlasti.

„V tuto chvíli máme potvrzenou účast 22 letounů 16 typů, kdy experti říkali, že vlastně takovýto průlet – kombinace historických a soudobých letadel v novodobé historii České republiky se neuskutečnil. A na závěr průletu udělají vrtulníky na obloze trikoloru,“ uvedl za organizátory Zbyněk Pavlačík.

Takže milovníci letecké historie uvidí třeba AVII B-354, stíhací dvouplošník anebo třeba legendární britský Spitfire, kterým létali například českoslovenští příslušníci jednotek RAF.

200.000 vlčích máků

Dny NATO připomenou i válečné oběti. Z letadla se snese k zemi najednou 200.000 vlčích máků.

„Našli jsme inspiraci ve Francii, kde tuto akci udělali loni poprvé v Evropě. Pomalu letící průzkumný letoun dělá takový mrak z vlčích máků a věříme, že to bude důstojné i atraktivní připomenutí obětí od vzniku republiky až po dnešek,“ dodává Pavlačík.

Aktivní zálohy cvičí obranu strategických objektů v kraji

Cvičení vojáků na obranu rozvodny Kletné

Mají běžný život, ale čas od času si oblečou uniformu a jdou na cvičení. Řeč je o takzvaných aktivních zálohách. Poloprofesionální vojáci z našeho kraje se tento týden zdokonalují v obraně elektrické rozvodny  Kletné u Hladkých Životic na Novojičínsku. Jak to umí, předvedli během několika bojových ukázek.

Více práce než jindy bude mít na Dnech NATO Slezské zemské muzeum. Bude to skutečná bojová historie na jednom místě, prozrazuje některé detaily ředitelka muzea Jana Horáková.

„Nechali jsme pro tuto příležitost udělat i repliku pohraničního sloupu z roku 1938. Přijede i polní pošta, kterou měli naši legionáři na frontě, a třeba tank T-34/85, který měla ve výzbroji i naše samostatná obrněná brigáda, bude i na dynamické ukázce,“ dodává ředitelka.

Celkem se Dnů NATO letos zúčastní 20 zemí, poprvé třeba vojáci z Chorvatska. Největší zastoupení ze všech akcí ve střední Evropě budou mít Spojené státy americké. Stejně jako v minulých letech je sobotní i nedělní program totožný, změnit ho mohou jen případné rozmary počasí.

autor: mrk
Spustit audio

Související