Do babyboxu v Městské nemocnici Ostrava někdo odložil asi rok starou holčičku

8. květen 2023 12:24

Do babyboxu v Městské nemocnici Ostrava někdo v neděli odložil přibližně rok starou holčičku. Tak staré děti bývají odkládány do babyboxů velmi zřídka. Je to 250. dítě, které bylo v Česku do tohoto zařízení odloženo. Holčička je v pořádku. V letošním roce jde o čtvrtý případ. ČTK to sdělil zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. Jde o osmé dítě odložené do ostravského babyboxu, naposledy tam ale někdo dítě vložil před 11 lety.

Hess uvedl, že lékařka Sylva Gistingerová, která měla službu, odhadla, že je holčičce kolem roku. Byla podle ní úplně v pořádku. „Holčička byla oblečená v červené kombinéze se zvířátky a na hlavě měla bílou čepičku. Babybox už jí byl opravdu malý,“ uvedl Hess. Holčička dostala jméno Karolína.

Babyboxy jsou zamýšlené pro novorozené děti a miminka, které si matky nechtějí nebo nemohou nechat. Děti starší než několik dnů nebo týdnů do nich bývají odkládány výjimečně. Naposled letos 2. května nechala v Brně žena v babyboxu půlroční dítě, které se předtím snažila odložit v nemocnici.

V Česku je nyní v provozu 85 babyboxů. Na 1. června se chystá otevření moderního babyboxu v nemocnici v Neratovicích na Mělnicku, kde je původní schránka technicky zastaralá.

První babybox byl instalovaný v roce 2005. Deklarovaným cílem babyboxů je předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Schránky jsou přístupné z vnější strany budovy. V okamžiku, kdy je do nich vloženo dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál.

Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy ale mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

zdroj: ČTK
Spustit audio