Do Beskyd o víkendu opět vyrazilo množství lidí, zejména pěších a běžkařů

31. leden 2021 19:59

Do Beskyd vyrazilo o víkendu v Moravskoslezském kraji opět hodně lidí, zejména pěších turistů a běžkařů. Vlek ale žádné tamní lyžařské středisko nespustilo. ČTK to řekl dispečer Horské služby Beskydy Pavel Masopust. V provozu byl zato opět vlek na Vaňkově kopci nedaleko Ostravy.

Policejní mluvčí Soňa Štětínská řekla, že o situaci na Vaňkově kopci policie ví a monitoruje ji. „V případě podezření na porušení opatření oznamujeme věc na příslušný správní orgán,“ řekla mluvčí.

Žádné mimořádné excesy

Policisté podle ní v Moravskoslezském kraji denně řeší desítky porušení platných protikoronavirových opatření, nejčastěji jde o nenošení roušek na místě, kde je to povinné. Řeší to domluvou, nebo předáním správnímu orgánu. „O víkendu jsme nezaznamenali žádné mimořádné excesy,“ řekla Štětínská.

Masopust řekl, že horská služba nemusela o víkendu v Beskydech řešit žádnou mimořádnou situaci. „Lidí bylo v horách hodně, běžkařů i pěších turistů. Více jich bylo dneska, kdy bylo lepší počasí, byl takový krásný mrazivý den, sluníčko,“ řekl dispečer.

Čtěte také

Lyžovalo se opět v areálu Vaňkův kopec u Ostravy. Jeho provozovatel Martin Kafka už v sobotu řekl ČTK, že areál bude otevřený, dokud to půjde, protože to je jediný způsob, jak může vydělat aspoň nějaké peníze. Středisku hrozí odpojení od elektřiny, pokud příští týden nedoplatí přibližně 450.000 korun. Kafka řekl, že od státu nedostal žádnou podporu.

Kvůli protiepidemickým opatřením jsou od 18. prosince v Česku zavřené restaurace, hotely, vnitřní sportoviště nebo kulturní zařízení. Mimo provoz jsou i zimní střediska a od páteční půlnoci nesmějí navíc lanovky a vleky vozit už ani pěší.

Existenční peníze

Mnoho návštěvníků dorazilo do areálu Ski Bílá na Frýdecko-Místecku, největšího lyžařského střediska v regionu. Více jich bylo dnes vzhledem k tomu, že v sobotu bylo horší počasí, sněžilo s deštěm. Vleky tam ale provozovatelé o víkendu nespustili.

„I když bychom rádi, protože nevidíme důvody, proč by nemohla jet lanovka, do protestu jsme nešli. Doufáme, že vláda splní sliby, a kdybychom porušili nařízení, hrozilo by nám, že o slibované kompenzace přijdeme. Možná to budou existenční peníze,“ řekl vedoucí střediska Jaroslav Vrzgula.

Do areálu tak přijeli především běžkaři a lidé se sáňkami a boby, ale také skialpinisté. Středisko upravuje 76 kilometrů běžkařských stop. „Dvě stopy vedou od horní stanice lanové dráhy. Škoda, že ji nemůžeme spustit. Spoustu lidí odradí, že musí nahoru šlapat pěšky,“ řekl Vrzgula.

zdroj: ČTK
Spustit audio