Do dolních Vítkovic se vrátí život

1. srpen 2002
Pod kůži

Do mrtvé lokality, zvané Dolní oblast Vítkovic, se má po několika letech opět vrátit život. jde o území bývalých vysokých pecí, které byly v Ostravě-Vítkovicích oficiálně zastaveny v devadesátých letech. Přestože Dolní oblast je těžce postižena bývalou výrobou, má se z ní stát centrum obchodu a volného času moderních Ostravanů.

Dolní oblast založili Rotschildové v roce 1836, když koupili Vítkovice. Toto na svou dobu velmi moderní ocelářské centrum dále rozvíjeli jako spojnici na trase Krakov-Vídeň. Byly na něm existenčně závislé stovky, ba dokonce tisícovky lidí žijících v Ostravě a jejím okolí.

Dnes by potomci Roschildů Dolní oblast nepoznali. Zůstaly jen vyhaslé vysoké pece a spleť řady podivných průmyslových staveb, kterým laikové nerozumí. Přesto jde o unikátní historickou památku, která nemá ve světě obdoby.

František Hromek, bývalý generální ředitel Vítkovic z let 1990-94: Na neuvěřitelně malém prostoru byla velmi rychle vybudovaná unikátní základna, kde vytěžené uhlí na velmi krátkou vzdálenost putuje na koksové baterie a hotový koks je využit k výrobě železa na vysokých pecích, které jsou v bezprostřední blízkosti. Tento komplex nemá obdobu v historii světového ocelářství.

Vláda povolila v lednu letošního roku převod areálu Dolní oblasti z dosavadního vlastníka akciové společnosti Vítkovice na státní podnik Diamo. Vítkovice se tak mají zbavit ekologicky znehodnoceného pozemku před jeho chystanou privatizací. Mluvčí Vítkovic Lenka Hatlapatková ale upozorňuje, že v samotném způsobu majetkového převodu Dolní oblasti ještě není ani zdaleka jasno.

Lenka Hatlapatková, mluvčí Vítkovic: Rozhodujícím faktorem v této operaci jsou nyní finance, které by Diamo podle vládního usnesení mohlo získat ze státního rozpočtu pro rok 2003. V případě, že tomu tak bude, je reálné převedení tohoto majetku nejpozději do konce prvního pololetí roku 2003.

Oprava a zpřístupnění této památky je vyčíslena na 135 milionů korun, které je potřeba proinvestovat v nejbližších pěti letech. Proto musí být areál převeden z Vítkovic do vlastnictví státu, respektive státní společnosti Diamo. Vítkovice nemají totiž dost peněz na to, aby mohly tento areál dále udržovat.

Lenka Hatlapatková, mluvčí Vítkovic: Naše společnost investovala v loňském roce v souvislosti s provozem této oblasti zhruba 27 milionů a na letošní rok počítáme s investicemi asi 20 milionů.

Smyslem plánovaného převodu Dolní oblasti Vítkovic na státní podnik Diamo je ve státní režii a pod dohledem státu revitalizovat tuto část Ostravy. V budoucnu by měly být pozemky Dolní oblasti využity ke stavbě společenských center a celá oblast by měla být uvedena do podoby kulturní technické památky. Tato lokalita může být částečně využita jako průmyslová zóna.

Na komerční využití Dolní oblasti Vítkovic vzniklo také už několik projektů. Patří mezi ně i studia rakouské společnosti Agipan. Ostravanům ji představila kancelář Vítězslava Zavraského, vládního zmocněnce pro Ostravsko. Navrhuje vytvoření parku pro podnikání a volný čas s rozdělením na památkovou a podnikatelskou zónou.

Ali Reza Bajet, šéf Agipanu: Zóna 1 by měla být vyhrazena průmyslovým, výzkumným a obchodním činnostem a Zóna 2 by měla být zaměřena na oblast rekreace a využití volného času. Celou Dolní oblast vidíme jako motor, který se nastartuje a bude mít schopnost se dále sám rozvíjet.

S tím ale nesouhlasí primátor Ostravy Čestmír Vlček.

Čestmír Vlček, ostravský primátor: To je návrh využití toho prostředí, který je ale v pořadí až tím posledním. Ve mně to vyvolalo víc otazníků. Otázka je odstranění ekologických zátěží, vlastnických vztahů. Chráněných objektů je tam celá řada. O těch se nemluvilo, kdo je bude udržovat, kdo je bude financovat. A to urbanistické řešení, to je až tou poslední etapou.

Se studií není spokojen ani hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský. Podle něj tento plán, stejně jako jiné plány, postrádá reálné ekonomické řešení.

Evžen Tošenovský, hejtman Moravskoslezského kraje: Chybí mi tam každopádně ekonomika, co by to znamenalo. A druhá věc, chybí mi návaznost na Karolinum. Nakreslit park, který je několik kilometrů vzdálený od lidí a ještě oddělený rychlostní komunikací, to mi připadá, že nemá vnitřní myšlenku. Takže nic zlomového.

Právě nedostatek peněz blokuje další plány na podnikatelské i historické využití dolní oblasti Vítkovic. František Hromek, člen občanského sdružení Proměna, usilujícího o zachování Dolní oblasti jako cenné památky, je přesvědčen, že o historické hodnoty musí jednoznačně pečovat stát.

František Hromek, sdružení Proměna: Je to dáno zákonem a ze zákona se o to musí postarat stát, musí to být součástí státního rozpočtu a související území může být správcem pronajato pokud možno dlouhodobě investorům ať už domácím nebo zahraničním a dotvářeno podle jednotného projektu, který předpokládáme, že spolehlivý správce zadá.

Další rozvoj vítkovické Dolní oblasti jako centra obchodu, zábavy a odpočinku vidí zástupce ostravského primátora Milan Knížátko hlavně v přílivu soukromých investic.

Milan Knížátko, zástupce ostravského primátora: V současné době probíhá z peněz, které sehnal Czech Invest a které pocházejí vlastně z Evropy, projekt, který bude hotov na podzim, který se komplexně celou tou problematikou Dolní oblasti bude zabývat a navrhne, jaké instituce se případně mají o to postarat, nabízet to území a shánět investory.

Vize dobrovolných zachránců vítkovické Dolní oblasti, stejně jako barevně vyvedené projekty různých podnikatelských skupin mají jedno společné. Jde o plány, na jejichž dokončení budou muset Ostravané počkat ještě mnoho let.

Většině z nich to nevadí. Zajímají je hlavně odpovědi na otázky - dostaneme i tento měsíc výplatu, zdraží nám i letos plyn a budeme mít i za rok práci? Málokdo z nich si totiž uvědomí, že vítkovická Dolní oblast může být místem, kde najde uplatnění i několik stovek zdejších lidí.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

autoři: š.iva , mrk
Spustit audio

Více z pořadu