Do karantény muselo kvůli spalničkám 75 hasičů z Pardubického kraje

19. březen 2019 11:56

Kvůli spalničkám je v karanténě 75 hasičů z Pardubického kraje. S nakaženým člověkem byli na školení. Z dvou set školených příslušníků sboru jich 75 nemá dostatečně vysoké protilátky, proto musí být z preventivních důvodů 21 dní v karanténě.

Činnost sboru není ohrožená, řekla mluvčí hasičů Vendula Horáková, která sama zůstává v karanténě.

Při odborném školení řidičů přišli hasiči do styku s instruktorem, u kterého se nakažlivé onemocnění potvrdilo. Na školení byli příslušníci z územního odboru Ústí nad Orlicí a Pardubice. „Nejedná se pouze o výjezdové hasiče, v karanténě jsou i civilní zaměstnanci. Stav je možné přirovnat k červenci a srpnu, kdy je část zaměstnanců na dovolených,“ řekla Horáková. Konkrétně v Pardubicích je 95 výjezdových hasičů, 17 z nich má nařízenou karanténu.

Na vlastní kůži: Vlna spalniček zasáhla i Český rozhlas Pardubice

Spalničky v Českém rozhlase Pardubice

Ve východních Čechách se rychle šíří spalničky. Krajské hygienické stanice v Pardubickém i Královéhradeckém kraji jen za první dva měsíce letošního roku evidují mnohonásobně víc případů, než za celý loňský rok dohromady. V ohrožení se ocitla i redakce Českého rozhlasu Pardubice. Spalničky totiž dostala i jedna z kolegyň.

Karanténa hasičům skončí příští pondělí nebo úterý. „Jakákoli akceschopnost není narušena,“ zdůraznila Horáková s tím, že sbor je na podobné situace připravený a v krajním případě je možné povolat hasiče z jiných krajů.

Spalničkami už letos v České republice onemocnělo 298 lidí. Za týden přibylo dalších 67 případů, nejvíc nemocných je v Praze, Moravskoslezském kraji, na východě Čech a na Plzeňsku. Odborníci epidemii v Česku spojují s poklesem proočkovanosti spojeným zejména s odmítáním očkování ze strany rodičů.

Spalničky jsou vysoce nakažlivé onemocnění, které mohou provázet závažné komplikace. Například chřipka je nakažlivá méně. Karanténa trvá 21 dní. V Pardubickém kraji onemocněla například i zaměstnankyně Českého rozhlasu Pardubice, pět jeho pracovníků je v karanténě, protože neměli v krvi dost protilátek a hrozí riziko, že onemocní.

autor: Drahomíra Bačkorová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související