Do konce července můžou lidé vrátit nelegálně držené zbraně a střelivo. Začala zbraňová amnestie

3. únor 2021 08:00

V Česku začala platit novela zákona o zbraních. Její součástí je mimo jiné půlroční zbraňová amnestie. Majitelé zbraní nebo střeliva, na které nemají doklad, je můžou odevzdat bez vysvětlování a bez postihu. Eva Malá zjišťovala podrobnosti.

Amnestie by měla lidi motivovat k tomu, aby se nebáli jakoukoliv zbraň odevzdat. Mají dvě možnosti; buď můžou nelegálně drženou zbraň odevzdat, nebo zlegalizovat. To znamená, že můžou požádat o zaregistrování a nechat si ji. Stačí, aby měli, nebo si udělali, zbrojní průkaz a expertiza prokázala, že zbraň není kradená, ani s ní nebyl spáchaný trestný čin. „Zbraň nebo střelivo můžou lidé odevzdat na kterémkoliv útvaru Policie České republiky, kde také dostanou potvrzení o převzetí,“ popsala mluvčí liberecké policie Jana Světlá.

Liberecký odbor služby pro zbraně a střeliva při poslední amnestii v roce 2014 vybral na 253 zbraní a přes 9000 kusů střeliva. Lidé vraceli například i zbraně z 2. světové války nebo z doby sovětské okupace. Amnestii na odevzdání zbraní policie vyhlásila už čtyřikrát.

Novela zákona o zbraních

Čtěte také

Novela, která platí od konce ledna letošního roku, přinesla několik změn. Platí jednodušší pravidla likvidace poškozených nebo nefunkčních zbraní. Jejich zničení si doteď musel na vlastní náklady zajistit sám majitel u soukromé firmy a zaplatit k tomu správní poplatek 1 000 korun. Nově nefunkční zbraň zadarmo zlikviduje stát. To by mělo být podle ministerstva vnitra motivací k tomu, aby takové zbraně nekončily na černém trhu. Novinkou je, že jsou povolené takzvané noktovizory, tedy doplňky zbraní pro noční vidění, a také tlumiče hluku výstřelu. Doteď se noktovizory mohly používat jen při lovu zvěře. Teď už jsou volně prodejné. Co se týká tlumičů, tak k jejich koupi je nutný zbrojní průkaz. Nebude ale nutné žádat o výjimku ani o povolení.

autoři: Eva Malá , Jakub Marvan , reČRoL
Spustit audio

Související