Do konce května se budou v areálu ostravských lagun zpracovávat tzv. hlinky

8. únor 2019

Obyvatelé Ostravy musí vydržet další práce v lagunách po bývalé chemičce Ostramo. Minimálně do jara by se tam měly zpracovávat takzvané hlinky. Podle společnosti AVE CZ už by ale lidi v okolí neměl obtěžovat takový zápach jako při zavápňování kalů v minulém roce.

Nová smlouva s Diamem pak firmě umožňuje i to, aby odpady v areálu skladovala další dva roky. Vše se bude vozit ke spálení do plynárny ve Vřesové na Sokolovsku.

„Hlinky jsou jedním z typů materiálu, který se tady ukládal. Zatím to vypadá, že jich je desetkrát víc, než jsme si mysleli. Nakonec se nám podařilo najít recepturu, jak hlinku upravit do podoby, která by byla přijatelná pro koncové zařízení,“ říká Martin Chyba, vedoucí provozu AVE CZ.

Zpracování hlinek by mělo trvat do konce května. Obyvatele okolí by ale proces neměl obtěžovat tak, jako tomu bylo při zavápňování kalů.

„Nějakou dobu jsme jeli souběžně, kdy jsme upravovali hlinky a kaly. Desátého dvanáctý jsme ukončili aplikace vápna do kalů a zůstaly nám tady už jen hlinky, které upravujeme dastitem. A opravdu se to jeví tak, že problém s prašností a zápachem opadl,“ dodává Martin Chyba.

Odstraňování ropných kalů

Podle původní smlouvy měly kaly z Ostravy zmizet do konce minulého roku. To se ale nestalo a AVE CZ teď státnímu podniku Diamo bude platit penále. Plnění nové smlouvy si pak chce pohlídat město Ostrava.

„Společně se sestaví podrobný harmonogram zpracování a vymísťování toho odpadu z Ostravy. Bude sestaven speciální monitorovací orgán, který to bude na měsíční bázi kontrolovat,“ popisuje primátor Tomáš Macura (ANO).

Ostrava pak dostane jako kompenzaci od státního podniku a AVE CZ 15 milionů korun na ekologické projekty.

Laguny po chemičce Ostramo skrývají různá překvapení
autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související