Do krnovské průmyslové zóny míří nový investor. Zaměstnat má 50 lidí

14. září 2018 07:10

Do tří let by měl nový podnik v Krnově zaměstnat více než 50 lidí. Zastupitelé schválili smlouvu s investorem, který by v tamní průmyslové zóně otevřel provoz na výrobu zdravých tyčinek. Podnikatel zaplatí městu skoro 5 milionů korun.

„Hodně lidí utíká za prací jinam. I můj syn – už rok je v Nizozemsku,“ říká pan Radek, podle kterého v Krnově pracovní příležitosti chybí. On sám si pak pamatuje, když tady naplno fungoval textilní průmysl a podnik zaměstnával tisíce lidí. „Pracovní místa tady obecně chybí, je toho tady málo. Je tady vlastně jen ten Červený dvůr, takže by bylo super, kdyby tam něco udělali,“ dodává paní Jana.

A právě do průmyslové zóny Červený dvůr míří investor, který by nabídl více než 50 míst. „Firma předpokládá, že by tam byla výroba speciálních tyčinek a zeleninových snacků. Deset procent z těch pracovních míst by mělo být pro vysokoškolsky vzdělané lidi, dále by tam měla být ekonomika, marketing, logistika, technologie potravin a samozřejmě výroba,“ říká projektový manažer krnovské radnice Michal Skalka.

Stavba průmyslové zóny stála 65 milionů korun a město na ni získalo 45 milionů od státu. S dotací přišly ale i přísné podmínky. „Jsou to podmínky, které musíme požadovat po investorech. Je předpoklad, že investor by měl zaměstnat zhruba 34 lidí na hektar. Ministerstvo průmyslu a obchodu nám pak v průmyslové zóně zakazuje jakékoliv možné pěstování rostlin, případně chov živočichů. Od toho se pak odvíjí další věci,“ dodává Michal Skalka.

Město proto další investory stále hledá. Podle dotačních podmínek by zóna měla být zastavěna do roku 2023 a nové podniky by měly zaměstnat celkem 340 lidí.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související