Do některých učebních oborů v Libereckém kraji je možné se dál hlásit, školy vypisují druhé termíny přijímaček

13. květen 2022 12:12

Řada odborných škol v Libereckém kraji se potýká s nedostatkem zájemců o některé učební obory. Otevírají proto druhá kola přijímacích řízení. Kam se mohou absolventi základních škol ještě hlásit a o které učební obory je naopak velký zájem, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Mezi žádané učební obory patří například kadeřnice, kosmetička a podobné zkrášlovací obory, velký zájem je také o profesi truhláře. V posledních letech se staly díky stipendijním programům atraktivní i některé potravinářské a zemědělské profese, například obor řezník-uzenář, který jako jedna z mála v zemi nabízí Střední hospodářská a lesnická škola ve Frýdlantu. Zájem o něj zvedla i spolupráce, kterou škola navázala s jedním z obchodních řetězců, kde učni vykonávají placenou praxi.

Dlouhodobý nezájem zaznamenávají některé technické obory, jako třeba nástrojař, obráběč kovů nebo mechanik. Patří sem stále i gastro obory kuchař a číšník. S největším nedostatkem zájemců se ale potýkají některé dvouleté obory ze stavebnictví. „Je to stavební výroba, zedník, pokrývač, malíř, natěrač a další obory, které jsou teď na trhu práce potřeba, firmy nás o ně poptávají, ale o učební obory, bohužel, zájem není,“ potvrdil krajský náměstek pro školství Dan Ramzer z ODS.

Odborné školy budou do některých oborů vypisovat další termíny pro přijetí

V pondělí 23. května se mohou žáci 9. tříd hlásit na Střední odbornou školu v Jablonecké ulici v Liberci, kde nabízejí obory od zahradnických a aranžerských prací až po zmíněné zedníky a natěrače.

Druhé kolo pro potravinářské obory vypsala na 20. května Střední odborná škola v Lomnici nad Popelkou.

Další odborné školy budou přihlášky přijímat v průběhu června nebo dokonce srpna. Podrobný přehled by měly poskytnout základní školy, lidé ho najdou také na krajských stránkách edulk.cz.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související