Do ostravské MHD se po letech vracejí zastávky na znamení

19. srpen 2015
Zprávy , Zprávy

Prázdniny pomalu končí a Ostravany čeká návrat ke standardním jízdním řádům. Kromě některých drobných změn by si cestující měli dát pozor hlavně na to, že autobusy už nebudou automaticky zastavovat na všech zastávkách. Dopravní podnik Ostrava (DPO) totiž znovu po dvaceti letech zavádí kvůli úsporám času i paliva zastávky na znamení.

Třeba na zastávce U Zahrádek v Pustkovci přes týden nastupuje a vystupuje jen minimum cestujících, příští týden bude proto i tato zastávka fungovat na znamení.

„Cestující, pokud bude stát na zastávce, bude mít jedinou povinnost – stát viditelně. Nemusí dávat žádné znamení, řidič bude mít povinnost vždy zastavit, když bude na nástupišti zastávky cestující,“ potvrdil Jan Dvořák ze společnosti KODIS, která v Ostravě koordinuje dopravu.

Při výstupu pak lidé musejí v dostatečném předstihu zmáčknout tlačítko stop nebo otevírání dveří. Informaci o tom, že se blíží zastávka na znamení, cestující uslyší i uvidí na informačním panelu.

„Na vozidla budou namontovány nové panely pro informaci cestujících pro zobrazování vizuálních informací,“ říká Jiří Kurtas z DPO.

Novinku DPO otestuje na celkem 15 zastávkách tří autobusových linek. Dopravní podnik přitom od konce prázdnin připravuje ještě další menší změny.

Čtěte také

Podle paní Ireny, která jezdí hromadnou dopravou pravidelně, by ale jízdní řády potřebovaly důkladněji přepracovat. „Třeba na hlavní nádraží jezdí iks spojů a všechny dojíždí v jeden čas. A potom třeba dvacet minut nejede nic,“ upozorňuje cestující.

Kvůli tomu, aby na sebe linky navazovaly, se ale někdy souběhu spojů podle Jiřího Kurtase vyhnout nedá. „Takhle bychom mohli najít ještě další případy, kdy dochází k souběhům. Cestující má pak pocit, že ty jízdní řády nejsou tak úplně správně konstruovány, nicméně je tomu tak proto, aby byla zajištěna návaznost,“ vysvětluje Kurtas.

Se začátkem školního roku by mělo skončit i několik výluk, které teď komplikují dopravu v Ostravě. Například na Nádražní ulici v centru se znovu vrátí tramvaje.

autor: iha
Spustit audio