Do ostravského Domu kultury Poklad se po devíti letech vracejí návštěvníci

26. srpen 2021 06:10

Rekonstrukce Domu kultury Poklad v Ostravě-Porubě je konečně hotová. Devět let chodili místní kolem staveniště. Dvě firmy totiž opravy nedokončily, až ta třetí. Za kompletní rekonstrukci město nakonec zaplatilo přes 450 milionů korun. Památkově chráněný objekt teď chce lákat na kvalitní program lidi z celé Ostravy.

Otevření kulturního domu přilákalo i místní obyvatele. Podívat se přišla třeba paní Marie, která sem chodívala pravidelně zamlada. „Byly tady různé akce – zpívala tady Špinarová, Rottrová. Bylo to takové centrum zábavy a už to tady chybělo,“ říká.

Opravené je i sousoší hutníka, projektanta a horníka s kahanem na průčelí kulturního domu. Po dlouhých letech zase shlížejí na návštěvníky, kteří jdou dovnitř.

„Tohle je kinosál – úplně původně tady kino bylo, jmenovalo se Experiment, ale pak zaniklo. Takže vlastně Porubě vracíme kino,“ ukazuje návštěvníkům ředitelka kulturního domu Darina Daňková.

Kompletně zrekonstruovaný je i divadelní sál, je tu 400 míst. „Má jeden unikát. Od toho roku 1961 měl úžasnou akustiku a má ji dodnes. A je to i díky tomu, že tady zůstal dřevěný strop z toho roku 1961. Za to jsme rádi,“ dodává Daňková.

Nečekaný problém v sále

Dům kultury Poklad je dokončený. Ale s jedinou výjimkou – společenským sálem. „Tady bude zastupitelstvo, velké plesy, konference, bude tady seniorklub, taneční,“ vyjmenovává ředitelka. Momentálně je tady ale problém s vlhkostí. „Půl roku to bylo v pořádku a najednou se vzdula podlaha. Hledá se příčina, aby se situace neopakovala. Věříme, že v říjnu už to bude,“ dodává Daňková.

Dokončovat se bude i okolí kulturního domu, hlavně půjde o parkové úpravy.

Spustit audio