Do polévek, omáček, salátů. Pórek je nízkokalorická zelenina s vysokým obsahem minerálů
Pórek je menší příbuzný cibule a má jemnější chuť. K jeho typické chuti přispívají esenciální oleje s obsahem síry, které mají mnoho zdraví prospěšných účinků. Je to nízkokalorická zelenina s vysokým obsahem minerálů.
Kořínky před přípravou odkrojte, staré a tuhé vnější listy odstraňte. Pórek dobře umyjte vodou. Nejlepší je rozříznout jej podélně na polovinu. Tímto způsobem lze snadno odstranit i částečky zeminy nebo písku, které se mohly dostat dovnitř. Pórek lze použít syrový například v salátech či jako ozdobu jídla anebo vařit v dušených pokrmech, polévkách a omáčkách.
Jeho chuť a vůně se dobře hodí k rybám, masu, ale i k dalším druhům zeleniny. V chladničce lze pórek uchovávat v zásuvce na zeleninu asi pět dní. Lze jej také zmrazit v blanšírované formě. Při nákupu se snažte vybírat pórek s co nejdelší bílou částí stonku, protože právě ta je nejcennější.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.