Do Slovinska sužovaného rozmary počasí dorazili čeští hasiči s elektrocentrálou

3. únor 2014

Kvůli sněžení, mrznoucím dešťům a záplavám zůstávají ve Slovinsku desítky tisíc lidí bez proudu. Na pomoc jim včera večer vyjela i skupina ostravských hasičů s nouzovým zdrojem elektřiny. Záchranný tým už dorazil na místo a čeká na informaci, kde přesně bude nasazen.

Do Slovinska odcestovalo šest hasičů ve dvou vozidlech. Jedno z nich převáží právě elektrocentrálu.

„Oficiální název je mobilní kontejnerový dieselagregát. V podstatě jde o velkou skříň, kterou naplňujeme naftou, a ta vyrábí elektřinu. Obecně je tak silná, že dokáže obsloužit po dobu několika dní malou nemocnici,“ vysvětluje mluvčí hasičů Moravskoslezského kraje Petr Kůdela.

Český tým dorazil do města Ig jižně od Lublaně kolem šesté hodiny ráno. Po krátkém odpočinku je čeká informační schůze všech zahraničních hasičů, kteří reagovali na výzvu Slovinců.

„Slovinsko požádalo o pomoc i Rakousko, Německo a další státy. Údajně by tam mělo ze zahraničí přijet sto takových velkých elektrocentrál, protože Slovinsko je kvůli lokálním povodním a mrazivým dešťům odříznuto zhruba z deseti procent. Tedy deset procent slovinských obyvatel a firem nemá elektrickou energii,“ upřesňuje Kůdela.

Karimatky, spacáky a teplé bundy

Cíl cesty se hasiči dozvěděli ani ne hodinu před odjezdem. „Směřují přímo do Lublaně, a tam se rozhodne o konkrétním nasazení,“ potvrzuje Marek Gašparín z hasičského záchranného sboru.

Auto se rychle naplnilo zásobami. „Máme karimatky, máme takové skládací postele a spacáky,“ ukazuje jeden z hasičů, Radim Bajger. Nechybí ani voda a pořádné bundy.

Spolu s dalšími pěti hasiči bude Bajger obsluhovat obří kontejnerovou elektrocentrálu. „Máme další a další vybavení především na to, abychom mohli někde přebývat i v těchto mrazivých podmínkách,“ dodává.

Předpokládá se, že Slovincům budou čeští hasiči pomáhat týden. „Ale může se to vždy natáhnout. V tuto chvíli je to v rámci počasí,“ uvažuje Bajger.

Elektrické energie je teď ve Slovinsku velký nedostatek, a to kvůli kalamitnímu počasí. „Slovinsko je v současné době sužováno hustým sněžením, přívalovými dešti, lokálními povodněmi a sesuvy půdy,“ přibližuje Gašparín.

Když bude dost nafty, elektrocentrála moravskoslezských hasičů znovu rozsvítí a rozehřeje některou z důležitých institucí. „Máme to vyzkoušené na objektech, které jsme nouzově zásobovali. Věřím tomu, že nějakou menší nemocnici by tento agregát byl určitě schopen pokrýt,“ upozorňuje Gašparín.

Naposledy pomáhali hasiči s elektrocentrálou udržet v chodu horskou chatu plnou dětí, kterou odřízla od světa vánice.

Nic výjimečného

Podobná mezinárodní pomoc je dnes zcela běžná. V případě záplav si ji Evropa vyzkoušela hned několikrát. Příkladem jsou i loňské červnové povodně, kdy slovenští a polští hasiči pomáhali na českém území. Čeští hasiči zase například vyráželi na pomoc zemětřesením poničenému Iráku, a to už v roce 2003.

Čtěte také

Nejčastěji si hasiči vypomáhají v příhraničních regionech. Například Karlovarský kraj má se Saskem dohodu o spolupráci. Pokud je potřeba, podle místa události zasahují buď hasiči čeští, nebo němečtí. Tím se podstatně zkrátí čas dojezdu a snižují se škody způsobené požárem.


Zvětšit mapu
autoři: nib , Veronika Neprašová , krw , iha
Spustit audio