Do Turecka odletí tým českých hasičů na pomoc při vyhledávání v sutinách

6. únor 2023 14:33

Do Turecka, které nad ránem zasáhlo ničivé zemětřesení, odletí 68členný tým českých hasičů. Země už nabídku pomoci přijala. Na místo vyrazí tým příslušníků hasičského sboru Prahy a Moravskoslezského kraje, informovali hasiči na twitteru. ČTK to potvrdilo také ministerstvo zahraničí. Pomoc přislíbil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Katastrofa si podle aktuálních informací vyžádala v Turecku a Sýrii přes 1200 mrtvých a tisíce zraněných. Čísla pravděpodobně dále porostou.

„Jsou hlášeny vysoké ztráty na životech, spousta lidí je pohřešována. Myslím na oběti a plánujeme pomoc,“ napsal na twitteru Rakušan.

„Máme připravený USAR tým pro zemětřesením zasažené Turecko. Reagujeme tímto na poptávku, kterou jsme ráno obdrželi stran Turecka, a ihned začali předpřipravovat celý 68členný tým pro cestu. V tuto chvíli čekáme na akceptaci naši nabídky těžkého USAR týmu ze strany Turecka,“ sdělili hasiči. Rakušan doplnil, že tým bude složený z hasičů Moravskoslezského kraje, hasičů z Prahy a z dalších organizací. Hasiči a ministerstvo zahraničí následně informovali, že Turecko nabídku přijalo.

Čtěte také

Oba týmy budou cestovat odděleně. Vyslání moravskoslezských hasičů z USAR týmu ČTK potvrdila i jejich mluvčí Kamila Langerová. „Pokračujeme v přípravách. Předpokládáme, že nakládka letadla začne na letišti v Mošnově ve 14:00,“ řekla. Pražští hasiči mají sraz v holešovické hasičské stanici, odlétat by pak podle svého mluvčího Martina Kavky měli okolo 18:00 z Ruzyně. Čas ještě upřesní.

„USAR týmy jsou vybaveny na vyhledávání osob ze zřícených domů. To znamená, že s sebou vezou echolokátory a štěrbinové kamery. Máme s sebou kynology, každý ten tým má s sebou lékaře,“ popsal Kavka na twitteru. „Do zemětřesením zasaženého Turecka vyjíždí na pomoc společně s dalšími záchranáři USAR týmu také naši kolegové – psovod Michal se psem Framem a psovod Pavel s fenkou Yetti,“ informovala na facebooku pražská městská policie.

Škody v syrském městě Jindires

USAR (Urban search and rescue) tým se specializuje na vyhledávání a záchranu v sutinách obydlených oblastí. V zahraničí takto Češi pomáhali například v libanonském Bejrútu v roce 2020 po výbuchu v přístavu, který připravil o život dvě stovky lidí a zranil dalších 6000. V českém týmu tehdy byli kromě hasičů i kynologové se psy, statik či lékař.

V Turecku a Sýrii nyní záchranné týmy bojují s deštěm a sněhem při hledání přeživších v troskách. Prioritou je právě vyproštění lidí zasypaných sutinami, v obou zemích jsou poničeny tisíce budov. S nabídkami pomoci přicházejí různé státy. České ministerstvo zahraničí nemá informace, že by mezi oběťmi a zraněnými byli Češi. V části Turecka postižené zemětřesením se podle úřadu sice nachází skupina Čechů, všichni jsou ale v pořádku.

zdroj: ČTK
Spustit audio