Do zámku v Kuníně se po letech vrátí vzácná knihovna

21. únor 2006

Zámek v Kuníně na Novojičínsku čeká v průběhu roku výjimečnou událost. Skoro po šedesáti letech se tam zpátky nastěhuje vzácná zámecká knihovna. Prestiž zámku, který byl ještě nedávno v dezolátním stavu, tak opět výrazně stoupne.

Kunínská zámecká knihovna na Moravě nepatří k těm největším, dnes čítá asi dva a půl tisíce svazků. V dobách své největší slávy to byl skoro desetinásobek. Svou historickou hodnotou se ale knihovna řadí k těm nejcennějším. Její budování začalo na počátku 18. století v dobách barokní proměny zámku. Později se na zámek dostaly například i Hohenské rukopisy a tisky, mezi nimi i unikátní nejstarší kus.

Logo

"Nedávno vyšla edice našeho nejstaršího rukopisu, je to takzvaný lékařský rukopis z 15. století, který byl přeložen do německého jazyka ještě v 15. století. Vědci se domnívali, že ta kniha se nedá nikdy přeložit do národního jazyka a přesto byl v naší knihovně tento rukopis objeven a byl vydán v česko-německé edici. Je to taková ozdoba naší knihovny," upozornil kastelán Jaroslav Zezulčík.

Knihovnu postupně rozšiřovali všichni majitelé zámku. Jeho úpadek nastal až koncem 2. světové války, vyrabovali ho sovětští vojáci i lidé z okolí. Zámecké sbírky včetně knihovny se částečně rozkradly a částečně převedly na jiná místa - například na hrady Bouzov a Úsov.

Zhruba před deseti lety se torzo knihovny přestěhovalo do zámku v Novém Jičíně s vyhlídkou, že se někdy možná vrátí zpátky na své původní místo do Kunína. Blýskání na lepší časy začalo před osmi lety, kdy začala rekonstrukce zničené památky. S jejím postupem se do zámku vrátila obrazárna, nábytek a textilie. Letos přijde na řadu knihovna, která se ale nevrátí do původního sálu, ve kterém byla v roce 1950.

"Ten sál, kde byla před válkou umístěna, slouží dnes jako sál určený pro koncerty, obřady. Knihovna byla tak rozsáhlá, že ten malý komorní zámek venkovský byl vlastně zaplaven knihami, takže naším cílem je knihovnu prezentovat v různých místnostech zámku. Samozřejmě, většina knihovny bude také návštěvníkům přístupná během prohlídkové trasy," dodal kastelán.

Knihovna se bude stěhovat nejpozději v dubnu, aby její krásy lidé mohli obdivovat od začátku nové zámecké sezóny. V dubnu se sice zámek otevírá, ale bude fungovat jen o víkendech. Teprve od května bude přístupný každý den.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio