Dobře zabydlená jurta a téměř potravinová soběstačnost. V Huntířově tak žije rodina s pěti dětmi

Byt v paneláku vyměnili za jurtu na kopci uprostřed luk a pastvin. Typicky mongolská stavba byla nejprve hodně jednoduchá se suchým bio záchodem na zahradě. V nové přístavbě je už teď ale všechno, co mladá rodina s dětmi k pohodlnému životu potřebuje. A bydlení v jurtě s nádherným výhledem do krajiny Českého ráje si nemůže vynachválit.

Jurtu si v Huntířově na Jablonecku před deseti lety postavil Petr Macháček s bývalou manželkou, teď v ní bydlí s Janou Krupovou a spolu se starají o pět dětí ve střídavé péči.

„My jsme začali stavět jurtu koncem léta. Hrubou stavbu jsme dokončili na podzim, a potom jsme ještě až do února dokončovali, abychom se sem vůbec mohli nastěhovat. Koupelna, linka… Nastěhovali jsme se v únoru, ale to byly takové ty extrémní mrazy, asi dvacet stupňů, tak to bylo dost náročné,“ zavzpomínal na začátky bydlení v jurtě Petr Macháček.

Postupně prý začali zjišťovat i nedostatky stavby, třeba jim v izolaci budovy začala kondenzovat vodní pára, takže při oblevě uvnitř kapala voda. Problém později vyřešili dvojitou střechou. V současnosti mají jurtu dobře zaizolovanou. Ve stěnách jsou balíky slámy, v podlaze a stropu pak vlna. Topí si v kamnech dřevem z vlastního lesa, za zimu ho spotřebují asi do deseti kubíků.

A jak si ohřívají vodu? „To je vlastně sporák s troubou, ta je s výměníkem, takže si ohříváme vodu v bojleru. Zároveň ta teplá voda jde do topení, do té přístavby, aby tam měly děti teplo,“ popsal Petr Macháček. V létě ale v kamnech netopí, takže na ohřev vody mají ještě elektrický kotel a na vaření pak sporák.

Kolem jurty mají vlastní ovocné stromy, záhony a fóliovníky, kde pěstují vlastní ovoce a zeleninu. „My jsme z větší části potravinově soběstační. Pěstujeme zeleninu, vajíčka máme svoje, maso, mouku,“ přiblížil Petr Macháček. Maso mají hlavně drůbeží, chovají například brojlery nebo kachny.

„Rozhodně toho v obchodě nekupujeme tolik, ušetří se určitě. A hlavně to, že víte, co si do sebe dáváte, to je také obrovský bonus. A mně přijde, že na tom to celé stojí,“ doplnila Jana Krupová.

Spustit audio

Související