Dobré zprávy z valašských pálenic: sice později, ale slivovice letos bude dost
Pálenice obvykle začínají pálit už na začátku září. Letos se ale sezóna rozběhla kvůli dešťům o měsíc později, a tak mají pálenice v současné době plné kalendáře zakázek.
V pálenici v Hovězí na Vsetínsku, kam přivážejí kvas sadaři z celého karlovského údolí, letošní úrodu v reportáži hodnotí majitel Michal Kovář. Podle jeho slov se pálí především z trnek, jen asi 3 až 4 procenta jsou hrušky a jablka.
Prozradil také, že letošní úroda byla u raných trnek mimořádná, pozdější odrůdy ale kvůli dešti často plesnivěly. Zakázek je ale i tak dost. „Do konce listopadu je nával a pátky a soboty jsou plné do konce roku,“ říká o naplněnosti kapacity pálenice v Hovězí Michal Kovář.
Související
-
Pěstitelské pálenice v kraji se připravují na novou sezonu
Po loňském suchu, kdy se mnoho ovoce neurodilo, doufají, že ta letošní bude o něco lepší. Třeba v palírně ve Stonavě na Karvinsku očekávají první zákazníky už v červenci.
-
Poněšická pálenka z mrkve chutná jako svíčková
Většina lidí ví, jak má chutnat správná slivovice. Pan Jaroslav Ledajaks se ale jednoho dne rozhodl, že zkusí mrkev.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Škody budou v řádech stovek milionů. Čekáme, jak dopadne poslední mrazivá noc, říká prezident vinařů
-
Dluh narůstá, ale společnost nemá žádné příjmy. Likvidátor firmy Salia Group navrhuje její konkurs
-
Analytik o průzkumu: Překvapil mě nárůst stran mimo Sněmovnu. Možná zažívají renesanci
-
Ministryně pro vědu a výzkum Langšádlová končí. Rozhodla se podat demisi