Dobroslavičtí hasiči mají ve zbroji unikátní historickou stříkačku

28. leden 2015

U dobrovolných hasičů v Dobroslavicích na Opavsku najdete jeden starodávný a plně funkční unikát - čtyřkolovou ruční stříkačku, kterou místní hasiči zakoupili už v roce 1893.

Koně a muži ve zbroji. Taková osádka jezdila před více než sto lety k požárům s ruční koňskou stříkačkou koňka. Kočárový stroj je pro dobrovolné hasiče z Dobroslavic něco jako korunovační klenot. Dědictví po předcích pečlivě opatrují. Hasit oheň sice dnes stříkačka už nejezdí, ale parádu udělat umí.

„Na té koňce jezdilo, myslím, devět lidí. Jedno družstvo. Hasiči, když jeli, troubili na trubku. Ale trubače tady dnes nemáme, tak vám to nemůžeme předvést. Ale jeden, který to občas zkouší, tady je,“ říká starost sboru Martin Bekárek.

Koňskou stříkačku pořídili dobroslavičtí sedláci, protože Dobroslavice v roce 1564 vyhořely. Zápřahový kočárový stroj byl vysvěcen, přičemž kmotrou byla hraběnka Wilczková.

„Zapřahali se do toho čtyři koně. Má i malý rezervoár, do kterého se vejde padesát litrů vody. Tady vidíte savice, kterými se do koňské stříkačky dopravovala voda z přírodního zdroje,“ vysvětluje hasič Stanislav Kubík.

Při natáčení našeho toulavého magazínu Křížem krajem byla také starostka Dobroslavic Hana Bližňáková. Zeptali jsme se jí, zda se stříkačka v poslední době také představila na nějaké obecní akci.

„Naši hasiči se pravidelně účastní závodů historických hasičských strojů v Litoměřicích a ještě v příhraniční obci v Polsku. Takže stříkačka je vlastně v zápřahu, hasiči mají ušité historické uniformy. Je to krásný sbor, radost pohledět,“ chválí starostka.

Více se o dobroslavické koňské stříkačce dozvíte poslechem záznamu magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Poslechněte si celý příspěvek‘. Tento i další zvukové záznamy pořadu pak najdete také v iRadiu.

Unikátní historická stříkačka u dobrovolných hasičů v Dobroslavicích na Opavsku
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.