Dobrota, která vám sladce zpříjemní čekání na Vánoce. Připravte si adventní kompot

Páteční recept vám dnes nabídne sváteční adventní kompot, sladkou pochutinu pro dlouhé zimní večery.

V neděli zapálíme na adventním věnci první svíci a začne čtyřtýdenní čekání na Ježíška. První svíce se podle tradice nazývá „svíce proroků“ na památku proroků, hlavně Izaiáše, kteří předpověděli narození Ježíše Krista. Tato svíčka je symbol naděje a očekávání.

Co budete potřebovat na adventní kompot?

  • 150 g sušených švestek
  • 150 g sušených meruněk
  • 200 g sušených fíků nakrájených na čtvrtky
  • 100 g loupaných mandlí
  • šťávu z jednoho velkého pomeranče
  • 2 banány
  • kávovou lžičku skořice
  • 3 polévkové lžíce vody
  • 6 lžic vychlazeného slazeného kondenzovaného mléka
  • citrónovou šťávu z půlky citronu

Postup:

  1. Švestky, meruňky, pomerančovou šťávu a vodu dáme do rendlíku a povaříme, poté přidáme mandle a fíky a ještě dusíme za občasného míchání.
  2. Až je ovoce měkké, přidáme skořici, odstavíme z ohně, přidáme banány nakrájené na silnější kolečka a dochutíme citrónovou šťávou.
  3. V misce šlehačem ušleháme kondenzované mléko na krém.
  4. Adventní kompot servírujeme na malých talířcích a ke každé porci přidáme lžičku mléčného krému.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Sestru se mi nikdy nepodařilo dočíst. Citlivého člověka jsem poslechla až do konce.

Iva Jonášová, ředitelka Vývoje a výroby

citlivy_clovek.jpg

Citlivý člověk

Koupit

Nový román českého básníka, prozaika, překladatele a publicisty, ve kterém se prolínají groteskní a tragické prvky a který vypráví příběh ze žhavé současnosti. Jáchym Topol získal za tento titul Státní cenu za literaturu.