Dobrovolní hasiči V Třinci-Gutech mají nové zásahové vozidlo

16. leden 2018

Vedle profesionálních hasičů vyrážejí na pomoc v boji s ohněm nebo následky špatného počasí i jednotky dobrovolných hasičů. Jedna taková je v části Třince Guty. Jde o výjezdovou jednotku, která musí vyrazit k zásahu do pěti minut od vyhlášení poplachu. Pětadvacet let starý transportér, kterým až dosud jezdili, teď mohli konečně vyměnit za nový.

„To, co jsme dostali, je čtyřkolka – má to pohon na všechna čtyři kola. Jezdit to může i v horších terénních podmínkách a je v tom autě základní výbava. A vejde se sem osm lidí,“ říká velitel jednotky gutských hasičů Josef Saran.

Ročně má zdejší jednotka přes 200 zásahů a dobrou techniku tak potřebuje. S původním autem už byly problémy. „Stále jsme něco opravovali,“ připomíná Saran.

Zdejší hasiče loni zaměstnávaly hlavně technické zásahy. Jejich počet zvýšilo extrémní počasí. Když pořádně zafoukal vítr, vyjeli za den i čtrnáctkrát.

U požáru kostela byli první

K požárům zdejší jednotka loni vyjížděla zhruba pětatřicetkrát. Jako první byla na místě požáru dřevěného kostela v Gutech. Bylo to loni v srpnu.

„Na místě jsme byli za sedm minut, ale už se tam nedalo nic dělat. I když jsem 40 let dělal u profíků, tak něco takového jsem viděl poprvé. Tam byl takový žár, že voda, kterou jsme stříkali, tam ani nedoletěla, jak rychle se odpařovala. Ten kostel za 15 minut spadl a tu noc byl strašný vítr,“ vzpomíná hasič.

Ve zdejší výjezdové jednotce slouží 22 mužů, kteří mají kromě toho i svá civilní zaměstnání. Třeba Lukáš Basovník pracuje u policie.

Požár dřevěného kostela z 16. století v Třinci

„Jsem tady už osm let. Když jsem dělal hasičskou školu, chodil jsem sem na praxi. A zůstal jsem tady u jednotky,“ říká policista.

Nové auto, které zdejší dobrovolní hasiči dostali do výbavy, stálo skoro jeden a půl milionu korun. Složily se na něj město, kraj a ministerstvo vnitra.

autor: iha
Spustit audio