Dobrovolní hasiči z Řešetovy Lhoty - to jsou Dobráci od kosti

20. květen 2016

Losování z dosud přihlášených sborů určilo v pátek 13. května, že jako další sbor jsme navštívili v soutěži Dobráci roku obec Řešetova Lhota. Medailonek tamních dobrovolných hasičů odvysílal Český rozhlas Hradec Králové v pátek 20. května po 15. hodině!

Obec Studnice se nachází v blízkosti Ratibořic, v trojúhelníku tvořeného městy Náchod, Česká Skalice a Červený Kostelec. Území obce zaujímá plochu 1050 ha a žije zde 1111 obyvatel. Obec je tvořena místními částmi Bakov, Řešetova Lhota, Starkoč, Studnice, Třtice, Všeliby a Zblov.

V současné době Řešetova Lhota má přibližně 185 stálých obyvatel. V obci jsou dvě autobusové zastávky, vlaková zastávka na trase Trutnov-Jaroměř, pohostinství, pořární zbrojnice, knihovna s veřejným internetem, jeden obecní byt, hřiště na malou kopanou se zázemím.

Již od roku 1422 je psáno, že bylo panství rytíře Petra Řešetky, po kterém se obec i jmenuje, zapsáno v zemských deskách, z čehož vyplývá, že obydlená byla již dříve. Střídali se zde držitelé půdy. Po rytíři Petru Řešetkovi, jeho dcera Ludmila, provdána za Jana Chvalkovského, pak Kuneš Bohdanecký, Jan Straka st., vdova po Janu Strakovi ml. provdaná za Prunera z Prunéřova.

Mezitím Lhota krátce patřila Pernštejnům i Žehušickým.

V roce 1716 koupili Řešetov, tehdy Strakovu Lhotu, od Mikuláše Straky páni na náchodském zámku, Picolominiové.

Roku 1718 rozdělili půdu mezi lid.

SDH Řešetova Lhota

Další pán na Náchodě, vévoda Petr Kuronský nařídil, aby Řešetova Lhota dostala zvlášťní robotní výsady.

V letech 1849-1960 byla samostatnou obcí a patřila k ní Třtice a Bakov. Součástí je osada Pastviště.

Z kroniky lze vyčíst, že Sbor dobrovolných hasičů ve Lhotě Řešetové byl založen 1. července roku 1883, při svém založení měl čtyřiačtyřicet členů a téhož roku se zúčastnil hašení dvou požárů. Hned po svém založení postavili místní hasičskou zbrojnici, kde byla umístěna koňmi tažená hasičská stříkačka. První volby činitelů sboru se konaly 6. Ledna 1885. Voleni byli velitel, místovelitel, zbrojník, náčelník lezců a jeho náměstek, náčelník stříkačů a jeho náměstek.

Sbor spadal do r. 1989 pod působnost OÚ Studnice, kde v tu dobu bylo činných 7 hasičských sborů. Nyní je aktivní pouze náš sbor.

Novodobou historii jsme začali psát roku 1999, kdy jsme po letech stagnace sestavili z mladých nadšenců výjezdovou jednotku a následně i soutěžní družstvo. Obecní úřad ve Studnicích nám předal do užívání obecní hasičskou zbrojnici, hasičskou Avii a další techniku. Tato „stará garda" začala zapisovat novodobou kroniku našeho sboru.

Začala tvrdá práce: údržba, opravy a obměna staré techniky, školení členů výjezdové jednotky, školení velitelů a strojníků, sportovní činnost, obnovení kulturní činnosti v obci, atd. Jak čas šel, uvědomili jsme si, že i my stárneme a bez mladých hasičů nebudeme mít své nástupce.

Proto jsme v roce 2005 založili kolektiv mladých hasičů. Práce s dětmi pro nás bylo opět něco nového. Znamenalo to absolvovat kurzy v hasičských školách, dále svépomocí i za přispění obecního úřadu nakoupit a vyrobit překážky pro trénování disciplín požárního sportu. Zájem dětí byl pro nás motivací k další práci. Od roku 2005 do současnosti jsme vychovali přes 40 mladých hasičů.

S dětmi jsme sklidili hodně úspěchů v celostátní hasičské hře plamen a v různých pohárových soutěžích. Pořádali jsme i letní hasičské tábory, které byly velmi oblíbené.

SDH Řešetova Lhota

Z největších úspěchů práce s dětmi můžeme jmenovat: 2. místo v okresním kole hry Plamen v roce 2012 a také postoupení výtvarných prací do celostátního kola soutěže „Požární ochrana očima dětí", které jsme se účastnili ve spolupráci se ZŠ Studnice.

Děti dospěly a tvoří soutěžní týmy dospělých. A zde začínáme zase úročit naši práci, protože se dostavují sportovní výsledky i ve „vyšších" soutěžích. Letošní sportovní činnost jsme začali okrskovou soutěží, kde jsme na start postavili 2 týmy mužů a 1 tým žen a získali jsme 2x 1. místo, 2x 2. místo, 1x 3. místo.

Díky podpoře Obecního úřadu ve Studnicích a díky nadšené práci členů se nám podařilo zmodernizovat technický park a zvýšit kvalifikaci našich členů. Tento rok jsme zakoupili devíti místný transportér a změnili jej na hasičský zásahový vůz. Dále jsme se vybavili plovoucím čerpadlem, motorovou pilou a dalšími pomůckami, abychom mohli pomáhat nejen při požáru, ale i v případě zatopených prostor, záplavách nebo při spadení stromů přes komunikace apod.

Pro všechny tyto činnosti musí být naši členové školeni. Účastníme se kurzů pro hasiče, kurzu pro obsluhu motorových pil, cyklických praktických a taktických cvičení.

Hasiči byli vždy spojeni s kulturní činností v obci. U nás to platí také. Spolupracujeme s Osadním výborem a se Základní školou Studnice, pořádáme brigády na zkrášlení obce, tradiční Hasičský ples a kulturně zaměřené výlety.

A proč to děláme? Protože nás to baví a jsme DOBRÁCI OD KOSTI!

Svůj sbor můžete přihlásit ZDE: Online přihláška do soutěže Dobráci roku

Dobrovolné hasiče z Řešetovy Lhoty můžete až do pátku 27. května 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) LHOTA na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Text zprávy nesmí obsahovat písmena s háčky a čárkami.

Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen. Na každou zaslanou SMS přijde odpověď - zpětná potvrzující SMS, že hlas byl přijat.

Držíme palce hasičům z Řešetovy Lhoty, ať uspějí!

Losování z dosud přihlášených sborů v pátek 20. května určilo, že jako další navštívíme v soutěži Dobráci roku obec Žíželeves. Jejich medailonek bude odvysílán v pátek 27. května po 15. hodině!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.