Dobrovolníci budou i letos na Bruntálsku pokračovat v opravách kostela

15. srpen 2022 13:57

Dobrovolníci budou i letos na Bruntálsku pokračovat v opravách kostela svatého Jiří v zaniklé obci Pelhřimovy. Na řadě jsou vnitřní omítky a nová podlaha. Tradičního tábora se letos zúčastní na 20 převážně mladých lidí z celého Česka. ČTK to za Hnutí Duha Jeseníky, které kostel vlastní, řekl koordinátor Ivo Dokoupil.

Kostel jako jediný zůstal po zlikvidované obci Pelhřimovy na Osoblažsku. Hnutí duha jej vlastní a opravuje už dvě desetiletí. Dobrovolníci přijedou 21. srpna a práce ukončí 28. srpna. „Účastníci bydlí v obci Slezské Rudoltice a na práci na kostele dojíždějí na kolech,“ řekl Dokoupil.

Dodal, že jde o jeden z nejstarších dochovaných kostelů ve Slezsku. „Za ta léta, co kostel zachraňujeme, jsme díky státu a sponzorům opravili střechu, strop, unikátní dřevěnou věž kostela, sakristii a kůr. Teď pracujeme na opravě vnitřních a vnějších omítek a začneme pokládat i druhou část modřínové podlahy,“ uvedl.

Současně restaurátor Filip Menzel letos rekonstruuje malby z roku 1420 na východní stěně presbytáře. Kvůli chystané rekonstrukci podlahy budou v kostele archeologové dělat sondáže. „Kostel by se měl stát centrem našeho projektu obnovy vesnice Pelhřimovy na české straně hranice,“ řekl Dokoupil.

Hnutí Duha Jeseníky v roce 2005 získalo do své správy kostel, který jako jediná stavba zbyl po zaniklé obci Pelhřimovy. Záchranné práce ale začaly už v roce 2002. Obec Moravské Pelhřimovy byla zrušena začátkem 50. let. Po komunistickém převratu v roce 1948 se představitelé státu obávali intervence polské armády. Proto se rozhodli vylidnit nejbližší okolí státní hranice. V Pelhřimovech srovnali se zemí 66 domů. Zůstal jen kostel, který se ekologové nyní snaží zachránit.

zdroj: ČTK
Spustit audio