Dokument o Milesi Davisovi míří do českých kin. Dojde i na Ellu

12. srpen 2019

Do kin míří dva celovečerní dokumenty, které mají nejen shrnout známou tvorbu a životní osudy jazzových legend, ale přinést také informace a záběry dosud neznámé. Jak u filmu o Milesi Davisovi, tak u snímku o Elle Fitzgerald se už rýsují data projekcí v českých kinech.

Název snímku Miles Davis: Birth Of The Cool jako kdyby naznačoval soustředění na jednu ze zásadních etap trumpetistova díla, i zde se však dokumentaristé zaměřili na celý jazzmanův život. Ella: Just One Of Those Things sleduje dráhu zpěvačky doslova od prvních krůčků na scéně po její současný vliv. 

Režisér Stanley Nelson, nositel prestižní ceny Emmy, který si vzal do hledáčku kamery biografii Milese Davise, prohlásil o osobě svého zájmu: „Když odhalíme okolnosti jeho výchovy, odkryjeme jeho metodiku, vztahy a démony, začneme chápat člověka, který předefinoval původní americký hudební žánr jazz a ovlivnil generace rockových, funkových i hip-hopových muzikantů.“

Propagační materiály distributora přidávají i důvod k výběru názvu dokumentu: „Miles Davis byl skutečný vizionář, novátor a vynálezce, který ztělesňoval slovo cool.“

To vše jsou notoricky známé věci. A znalec Davisova životopisu by asi protestoval, že trumpetista byl vše jiné než cool. To spíš pořádný nerv, byť samozřejmě patřil mimo jiné i k zásadním propagátorům cool jazzu. Informace, u které fanoušek zbystří, je však tato: „Snímek obsahuje nikdy dříve neviděné archivní záběry, studiové out-takes a raritní fotografie.“ Nezbývá než se zvědavě těšit.

Film pojmenovaný po písni Just One Of Those Things režíroval Leslie Woodhead a upoutávka sebevědomě tvrdí, že „představí Ellu Fitzgerald, jakou svět dosud neznal“. Krom strohých životopisných dat vypíchl tvůrce zpěvaččin boj s rasismem a za občanská práva, rozpor mezi touhou po obdivu publika a klidným domácím životem, její smysl pro humor i hluboký smutek. „Ella byla ta nejosamělejší žena na světě,“ citují propagační materiály výrok pianisty Oscara Petersona.

Krom archivních filmových sekvencí, mnohdy poprvé publikovaných, obohatil režisér snímek řadou aktuálních rozhovorů. Ať už s pamětníky nebo ovlivněnými současníky. Na kameru promluvili Tony Bennett, Ellin adoptovaný syn Ray Brown Jr., Smokey Robinson či Laura Mvula. „Její hudba je jedním z důvodů být na téhle planetě,“ vyjádřil svůj obdiv Jamie Cullum.

Podle teaserů a dostupných informací pochopitelně nelze odhadnout hloubku a kvalitu práce dokumentaristů. Vše ovšem naznačuje, že půjde o zajímavou podívanou. A nejen proto, že jazzovými dokumenty se v kinech šetří stejně jako příslovečným šafránem v kuchyních. Například ohlasy premiéry Miles Davis: Birth Of The Cool na Sundance Film Festival vyznívají velmi příznivě. „Skvělý dokument proniká hluboko do mystiky Milese Davise, jeho soundu, slávy a kultu osobnosti,“ zhodnotil snímek například časopis Variety.

Jak dopadl v hodnocení kritiků film Ella: Just One Of Those Things? „Jde o mimořádný životní příběh, elegantně vyprávěný veteránem britské dokumentaristiky Lesliem Woodheadem,“ chválí server All About Jazz.

Filmy pro vyhraněné publikum nebudou k vidění všude a kdykoliv, zájemce o důstojnou prezentaci na velkém plátně musí zapátrat po místech a promítacích časech. V době uzávěrky článku zatím víme o těchto:

Miles Davis: Birth Of The Cool (předběžná data projekcí)

Praha, Kino Mat, září (dosud nepotvrzeno)

Uherské Hradiště, Kino Hvězda (dosud nepotvrzeno datum)

Biograf Český ráj, Jičín, 4. 9.

Kino Sokol, Nymburk, 24. 9.

Bratislava, Kino Lumiere, 11. září 2019

Doksy, Kino Máj, 15. 10. od 20.00 hod.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.