Dokumentární drama o korupci na Slovensku dnes uvádí Komorní scéna Aréna

30. duben 2021 09:14

Kontroverzní inscenaci s názvem Karpatský thriller nastudovala Komorní scéna Aréna. Částečně autobiografická hra slovenského novináře pojednává o korupčních kauzách na Slovensku v devadesátých letech, kdy nemocnice nakupovaly předražené vybavení. Hra vyvolala ostré reakce hned při uvedení v roce 2013. On-line premiéru uvádí divadlo dnes v podvečer.

Vydírání, zastrašování, ale i symbolický boj dobra se zlem ukazuje hra Karpatský thriller. Dokumentární drama vychází ze skutečné korupční kauzy na Slovensku v 90. letech. Částečně autobiografická hra Eugena Gindla byla poprvé uvedena ve slovenském Národním divadle. Stejně jako teď v Aréně ji režíroval  Roman Polák.

Hru utvářejí tři dějové roviny. „Na jedné straně je to ten korupční skandál, na druhé straně je to ta soukromá rovina vztahu dvou lesbických žen a třetí rovina je jakýsi souboj dobra se zlem reprezentovaný andělem a ďáblem,“ říká režisér.

Divadlo hru přeložilo do češtiny, slovenské reálie ale zůstaly. Podle dramaturga Tomáše Vůjtka je text i tak velmi aktuální v českých poměrech. „Věděli jsme, že budeme hrát hru o slovenských poměrech v 90. letech, které pro bystřejšího diváka budou naprosto srovnatelné s poměry, ve kterých žijeme teď,“ upřesňuje Vůjtek.

Komorní scéna Aréna uvádí online premiéru vůbec poprvé. Odkaz na vysílání najdete na webových stránkách divadla.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio