Domácí semenaření je smysluplná a opomíjená aktivita, říká Klára Hrdá

3. květen 2021, aktualizováno

S manželem pěstují na zahradě v malé obci v okrese Praha-východ kde co. Nejen pro radost a „na zub“, ale oni také semenaří. O semínka se dělí s dalšími zájemci prostřednictvím takzvaných semínkoven. Klára Hrdá je totiž zakladatelkou Iniciativy Semínkovna v České republice.

Jak říká, semenaření pomáhá uchovávat dědictví kulturních plodin a lokálních odrůd, kterých dříve bylo všude mnoho. Dnes jsou spíš vyhledávanými raritami. A proto vznikly semínkovny. Fungují v knihovnách, školách, školkách, obchodech, kavárnách, informačních centrech…

Klára Hrdá, zakladatelka Iniciativy Semínkovna

V ČR a v SR už jich je přes 180. „S jarem se jich opět plno hlásí. Mám velkou radost, že to lidé ani během pandemie nevzdávají,“ usmívá se Klára Hrdá.

Iniciativa Semínkovna vznikla u nás na podporu svobodného sdílení osiva, semenaření a přírodního zahradničení v roce 2015. Vzorem jí byly francouzské Les Grainotheques a americké The Seedbanks.

Semínkovny, ať už je to skříňka, košíček, krabička a podobně, jsou místem, kde mezi sebou zahradníci bezplatně sdílejí osivo ze svých zahrádek. Osivo by mělo být výhradně v „bio“ kvalitě, tedy nemořené a z chemicky neošetřovaných rostlin. Mělo by jít o výsledek domácího semenaření.

Knihobudka a semínkovna v Doubravčicích v Pardubickém kraji

Chtěli byste se do semenaření taky pustit, ale nevíte, jak na to? Podrobnosti najdete zde.

Co všechno s manželem na zahradě pěstují, jaký mají systém, aby se v tom vyznali, a proč na zahradě nemá Klára téměř žádné květiny, i když je tolik miluje? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio

Související