Dominika Rojtová: Okurková sezóna
Bio zelenina se v posledních dnech stala pro řadu spotřebitelů strašákem. Mnoho lidí nechtělo kvůli nebezpečné bakterii o okurkách ani slyšet. Nakonec ale vyplynulo, že okurky jsou v tom úplně nevinně.
Chtě nechtě, v létě se prostě my novináři setkáváme s okurkovou sezónou. Ta letošní ale začala o trochu dříve. Začala totiž už koncem května. Bohužel ale ne příliš šťastně a není to ani zdaleka ta okurková sezóna, na kterou jsme zvyklí. V pátek, kdy píšu tuto poznámku, má na svědomí 18 mrtvých.
Mnozí lidé mohli v posledních dnech číst titulky jako Smrtící španělské okurky, Bio okurky zabily devět lidí a tak dále. O několik dnů později vychází najevo, že nebezpečnou bakterii E. Coli podlouhlá vodnatá zelenina neobsahuje. Co způsobuje závažné střevní potíže, se ale zatím neví.
Je ale jasné, že bude mít na dlouhou dobu pořádně pošramocenou pověst. O tom koneckonců svědčí i statistiky, podle kterých se prodeje zeleniny i její cena se propadly o desítky procent.
Mě osobně ale podobné paniky nechávají ledově klidnou. A stejně jako u prasečí či ptačí chřipky jsem ani minutu neuvažovala nad tím, že bych se nechala očkovat, tak ani teď se nehodlám vzdát salátů ani jiných potravin.
Nejvíc mě ale, jak se říká, dostala paní v televizi, která prohlásila, že teď žádnou zeleninu nekupuje, protože má strach ... a v pravé ruce přitom držela napůl vykouřenou cigaretu.
Nám všem teď nezbývá než doufat, že se najde pravý původ infekce, nemoc se dostane pod kontrolu a my si za měsíc začneme užívat tu pravou nefalšovanou okurkovou sezónu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.