Domovníci se ve Frýdku-Místku osvědčili, problémové části jsou klidnější

19. květen 2014

Ve Frýdku-Místku domovníci dohlížejí na úklid, dělají drobné opravy nebo uklidňují děti. V problémové lokalitě na okraji města tu začali pracovat loni v létě a po několika měsících jsou vidět výsledky. Frýdek-Místek je jedním z pěti měst v Česku, kde státem placení domovníci začali fungovat.

„Chodí tu samí feťáci a nedá se to zvládnout. Konečně se to bude řešit,“ stěžovala si paní Iveta na poházené odpadky a hluk na ulici Míru. Zlepšení si slibovala od domovníků, kteří zdejší zchátralé domy dostali na starost.

„Je to lepší. Předtím to bylo nepěkně. Chodby jsou čistější, než byly, a každý se snaží, aby to bylo dobré,“ těší práce domovníků paní Janu, která v ulici Míru bydlí už 20 let.

Její soused je pesimističtější. „Když sem dají něco nového, rychle se to zlikviduje. Jsou tu lidé, kteří si toho neváží,“ říká muž, který se bojí o nové kovové branky na hřišti.

Jedním z domovníků, který na pořádek dohlíží, je Rudolf Bongilaj. „Dělám to tak 4 hodiny, někdy to zabere celý den. Ale pořád musím něco řešit s dětmi,“ říká domovník, na kterém je od pohledu jasné, že by si dokázal s leckým poradit.

Domovníci jsou vybráni přímo z lokality. „Poslední zkušenosti jsou naprosto fantastické. Vedou ostatní k většímu pořádku, k většímu uvědomění si majetku a vůbec starostí okolo sebe a svého prostředí,“ chválí náměstek primátora Libor Koval z KDU-ČSL.

Na mzdu domovníků tu bude stát přispívat do konce roku. Měsíčně domovníci za práci dostávají 4 tisíce korun.

autoři: iha , vman
Spustit audio