Donáškovou službu ostravské městské knihovny využívá více než 80 čtenářů

27. březen 2018
Dobré odpoledne

Knihovna města Ostravy zajišťuje donáškovou službu knih až domů. Určená je pro zdravotně hendikepované klienty, kteří nemohou do půjčovny chodit. Knihovníci z různých poboček jich mají na seznamu přes osmdesát. Služba je bezplatná. Podmínkou je registrace v knihovně.

„Pan Jaroslav má rád historii. Chystám mu dvě knížky od Vondrušky, našeho nejžádanějšího autora a pak chce dvě knihy o Marii Terezii,“ říká knihovník Bohdan Volejníček.

Pan Jaroslav, kterému připravuje knihy na jeden měsíc, patří k náruživým čtenářům. „Je velice nadšený, protože neměl šanci. Nikdo z rodiny mu nebyl schopen tuto službu zajišťovat. Jeho problém je, že je naprosto nepohyblivý. Jsme domluveni na čtvrtek odpoledne, kdy tam bude mít pečovatelskou službu, která mi otevře,“ dodává knihovník.

„Tato služba funguje ve většině našich poboček. V současnosti máme nějakých 81 klientů a za loňský rok evidujeme 693 návštěv. Je to služba primárně určena imobilním nebo nepohyblivým čtenářům, zároveň zrakově postiženým nebo nevidomým uživatelům zvukové knihovny,“ doplňuje vedoucí knihovnických služeb ostravské městské knihovny Petr Zlámal.

Čtenáře potěší nejen knihy, ale i návštěva knihovníka nebo knihovnice. „Postupem času s člověkem, za kterým docházíte, navážete bližší vztah. Je pro ně i sociální kontakt nebo společenská příležitost pohovořit s člověkem i o něčem jiném než o knížkách,“ potvrzuje Bohdan Volejníček.

Roznášková služba knih v Ostravě funguje od 90. let a je o ni zájem. Knihovna by přivítala i pomoc dobrovolníků.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio