Dopady koronaviru na obecní rozpočty nejsou tak dramatické, jak se původně očekávalo

7. květen 2021 06:20

Obce dál počítají ztráty způsobené koronavirovou pandemií. Týká se to například výdajů na ochranné pomůcky, ale také třeba slev na nájemném pro podnikatele.  I když mnozí starostové potvrzují, že situace není nakonec tak špatná, jak se čekalo, udržení rozpočtů není vždy jednoduché.

„Samozřejmě jsme měli velké obavy, protože jsme si uvědomovali souvislosti mezi sdílenými daněmi, ze kterých vlastně žijeme,“ říká Vladimír Tancík (SNK), starosta Otic u Opavy, které mají roční rozpočet zhruba 15 milionů korun.

Na začátku pandemie byl strach, co bude s daněmi, příjmy, naplánovanými investicemi. Loni obec zachránil kompenzační bonus, jinak by přišla o 1,5 milionu korun.

„Letos to vypadá poměrně dobře. V porovnání prvního kvartálu 2021 s prvním kvartálem 2019 jsou rozdíly nicotné,“ dodává starosta. Takže nakonec se tady žádná investice škrtat nemusela.

Čtěte také

Sousední Opava, tam dosahuje koronavirová ztráta zatím téměř 40 milionů korun. Za pomoc potřebným, školám, živnostníkům, ale i na dokrývání ztrát městských firem.

„Například dofinancování ztrát dopravního podniku z prodeje jízdenek, které jsou ve výši 9 milionů korun. V celé řadě společností děláme audity finančního a personálního rázu,“ říká primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO).

Městu pomohly také úspory z minula. „Také jsme si pomohli úvěrem ve výši 400 milionů korun. Takže ty nejtěžší a nejsložitější investice jsme rozjeli,“ dodává primátor.

Celý Moravskoslezský kraj spočítal meziroční propad příjmů na 6 procent, necelou půlmiliardu. Seškrtal výdaje na svůj provoz i peníze svým organizacím a v dalších letech bude využívat třímiliardovou půjčku. To by mělo zajistit stabilitu rozpočtu a připravené investice.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související