Dopravní podnik Ostrava chystá investice do tratí a zastávek za 400 milionů

30. květen 2020 07:10

Největší modernizace tratí v Ostravě za poslední léta. Tak mluví zástupci Dopravního podniku Ostrava (DPO) o chystaných investicích v tomto roce. Nejvíce se promění koleje na ulicích Opavská a Výškovická. Trať tam má být tišší a taky zelenější.

„Stavební sezóna 2020 je rekordní v tom, že dopravní podnik se chystá investovat do různých staveb v rámci celé naší dopravní sítě. Nejedná se jen o investice, ale jedná se i o opravy,“ vysvětluje ředitel DPO Daniel Morys.

Letos má jít o největší investici do tramvajových tratí a zastávek od roku 2013. „Investice do těchto oprav jsou plánované ve výši 400 milionů korun. Počítáme s využitím dotačních zdrojů ve výši asi 85 procent,“ dodává ředitel DPO.

Omezení čeká Svinov a Výškovickou ulici

Největší opravy plánuje vedení firmy v ulicích Opavská a Výškovická. „Dvě největší akce se budou konat na úseku Zahrádky – Nová Ves Vodárna. Jedná se o stavbu pevné jízdní dráhy v ulici Opavská. Tady se bude jednat o investici ve výši 130 milionů korun. Další obdobná investice bude ve Výškovické ulici, kde bude výstavba probíhat v podzimních měsících, a to od září do listopadu,“ dodává ředitel firmy.

Tam chce podnik využít novou technologii tzv. pevné jízdní dráhy. „Pevná jízdní dráha přináší obyvatelům i cestujícím zkvalitnění jízdy, protože pevnější železniční svršek snižuje negativní účinky na okolí. Celá konstrukce je usazena v pryžové vaně, což snižuje přenos vibrací do okolí,“ vysvětluje technický ředitel DPO Martin Chovanec.

Investice do oprav a modernizaci tratí dopravní podnik plánuje i v případě, že by nezískal dotace. V případě potřeby si firma plánuje vzít úvěr.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio

Související