Dopravní podnik Ostrava posilují řidiči autobusů z Ukrajiny

11. srpen 2022 08:53

Dopravní podnik Ostrava (DPO) posílí ukrajinští řidiči autobusů. Jednoho už dopravní podnik zaměstnal, další dva ještě během tohoto měsíce nastoupí. Dopravní podnik počítá s ukrajinskými posilami také na tramvajových linkách. Novináře o tom informovala mluvčí DPO Tereza Šnoblová.

Jurij Blynstov, který do Česka uprchl před válkou, má čtyřicetiletou praxi. Vlastník řidičského průkazu D získal v Česku průkaz profesní způsobilosti a také díky tomu mohl ihned po složení zkoušek nastoupit od srpna jako řidič autobusu na středisko Hranečník.

„Teď ho čeká stejně jako každého nově nastupujícího šoféra jeden měsíc jízd s cestujícími a s asistencí seniorního řidiče, pak bude v plném provozu řídit už samostatně. Po něm nastoupí ještě v srpnu do provozu další dva řidiči z Ukrajiny,“ uvedla Šnoblová.

Blynstov žil před válkou ve městě Mykolajiv na jihu Ukrajiny a v Česku je od poloviny června. „Po práci řidiče se mi stýskalo, takže se na návrat za volant těším. Nedorozumění s cestujícími se nebojím, učím se češtinu a v mobilu mám připravenou aplikaci pro překládání. Snažím se. Pokud to půjde, v Česku bych rád už zůstal i se svou rodinou. Chci tady začít nový život,“ řekl Blynstov.

Ukrajinský řidič ostravského autobusu Jurij Blynstov

Podle ředitele DPO Daniela Moryse tak podnik získá zkušeného řidiče. „Je to vlastně pomoc pro obě strany. V DPO stejně jako v ostatních dopravních podnicích řešíme obsazení volných pracovních míst kvalifikovanými zaměstnanci. Naši řidiči to v uplynulém období neměli jednoduché, jejich denní rutinu výrazně ovlivnil covid a s ním spojená covidová opatření. Řada z nich navíc onemocněla a ostatní brali směny navíc, aby MHD fungovala. Jejich pozice je prostě potřeba posílit, jak jen můžeme. Získali jsme první tři a hledáme dál,“ řekl Morys.

Od září počítá DPO ještě s otevřením kurzu pro další čtyři řidičky a dva řidiče z Ukrajiny, tentokrát na tramvajovou trakci. Nástup zahájí pětitýdenním kurzem technické češtiny a následovat bude tříměsíční kurz pro získání průkazu způsobilosti k řízení drážních vozidel. Při výuce budou mít řidiči k dispozici také překladatelku.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související