Doufám, že nám něco zůstane, sleduje s obavami dění ve své zemi Natalja

26. únor 2022 08:38

Pokračující boj o svou rodnou zem s napětím sledují Ukrajinci v Česku. Podle odhadů jich u nás žije zhruba 200 tisíc. Je mezi nimi i Natalja  z Ostravy.

Natalja Burlačko je temperamentní Ukrajinka původem z Doněcké oblasti, už 13 let žije v Ostravě. „Dlouho jsem bydlela v Kyjevě a mám to město ráda. Je mi líto, že ztratíme hodně lidí a hodně krásných míst. Doufám, že něco nám zůstane,“ říká s obavami.

Je v neustálém kontaktu s přáteli a rodinou na Ukrajině. Voláme do Užhorodu Tatjaně, která si právě prohlíží úkryt ve sklepě. „Její manžel šel do války, už podruhé,“ říká Natalja.

Natalja telefonuje s kamarádkou na Ukrajině

Tatjana popisuje, že zůstala sama s dětmi a matkou. Pomoc jí nabídli sousedé, kteří mají bytelný hluboký sklep. Očekává letecké údery, protože poblíž je letiště.

Tatjana přes telefon popisuje, že aktuálně potřebují teplé přikrývky, matrace a podobně, ale hlavně pomoc spojeneckých armád. Říká, že Ukrajina v tom zůstala sama.

Natalja po telefonátu s kamarádkou z Ukrajiny propukne v pláč. Má strach, že její rodná zem přijde o svobodu. Opakovaně ale zdůrazňuje, že její slzy s hněvem míří proti Putinovi, ne proti obyčejným Rusům.

Spustit audio

Související