DPO testuje novou technologii na dezinfekci tramvají. Cestující tak chce chránit před viry

4. březen 2020 03:35

Novou technologii na dezinfekci tramvají testuje Dopravní podnik Ostrava (DPO). Jde o prevenci před nakažlivým koronavirem. Nová metoda funguje na bázi ozónu. Právě tento plyn pouští do uzavřených souprav speciální přístroje. Ozón pak v nich likviduje všechny viry a bakterie.

„Tato krabička je vyvíječ ozonu, tady máme časování, na monitoru vidím stav klimatizace. Abychom mohli provést ionizaci, musím klimatizace nastavit na vnitřní okruh, aby vzduch koloval jen uvnitř vozu. Za normálních okolností si tramvaj přisává vzduch zvenku,“ popisuje technik Libor Mašín.

Vyvíječ ozónu. Jednu tramvaj čistí 3 až 4 přístroje najednou

Jednu tramvaj čistí 3 až 4 přístroje najednou a dezinfekce jedné soupravy trvá 2 až 3 hodiny. Do tramvaje můžou nastoupit už po 10 minutách.

Účinky přístroje teď bude zkoumat Zdravotní ústav Ostrava. „Provedeme odběr vzorků z prostředí a z ovzduší,“ potvrzuje Jitka Škutová, vedoucí oddělení biologických analýz. Pokud testování dopadne úspěšně, dopravní podnik začne dezinfikovat své vozy právě touto technologií.

„V případě, že ústav, se kterým dlouhodobě spolupracujeme, ověří, že naměřené hodnoty jsou takové, jaké mají být, investujeme do zařízení řádově desetitisíce korun,“ dodává ředitel DPO Daniel Morys.

Výsledky mají být hotové do tří dnů.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související