Dřevěný svět našich předků připomíná výstava v Orlové

22. září 2014

Víte, s kým svádějí boj muzejníci? Jedním z úhlavních nepřátel sbírek je červotoč. Tenhle hmyz má vstup do depozitářů zakázán. Jsou totiž plné dřevěných pokladů, které z všedního života lidí dávno zmizely.

Bylo tvárné, něco vydrželo a hlavně bylo vždy po ruce. Mluvíme o dřevu, které bývalo v minulosti jedním ze zásadních materiálů v každodenním životě člověka. Co všechno ze dřeva tvořil a jak mu posloužilo, se dozvíte na výstavě Muzea Těšínska ve Výstavní síni v Orlové.

„Ta sekera se takto zabodla do dřeva a palicí se pobíjelo. Špalek se rozpůlil a takhle se to dřevo mohlo dělit na užší a užší části,“ ukazuje na jeden z exponátů kurátorka výstavy Wieslawa Branna.

Boj s červotočem

Na výstavě prezentující dřevo ve světě našich předků najdete předměty, které jsou pro dnešního člověka tak trochu kvízem. Navíc poklady z depozitářů vyžadují péči. Velký boj svádějí muzejníci třeba s červotočem.

„Pereme se, pereme. Před léty naše muzeum odvezlo veškerý dřevěný materiál na ozařování do konzervátorského radiačního pracoviště v Roztokách u Prahy, to byla obrovská akce. To jely kamiony. A tou radiací jsme zlikvidovali veškeré červotoče,“ vzpomíná Wieslawa Branna.

Od té doby, když nabírají nějaké nové sbírky, se snaží, aby tam červotoč nebyl. „A pokud tam je, tak okamžitě oddělit od ostatních věcí a konzervátoři si s tím musí poradit,“ dodává.

Muzejníci podle ní občas nějakou sbírku odmítnou převzít, a to když vidí, že v předmětech je aktivní červotoč. Což se pozná podle světlosti dírky. Když je dírka tmavá, červotoč už tam není.

Doby, kdy se cestovalo s dřevěným kufrem a topilo vlastnoručně naštípaným dřívím, jsou pryč. Dřevěný už svět zkrátka není. Ale krásu toho starodávného vám přiblížíme v našem rozhlasovém magazínu Křížem krajem (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ v úvodu článku). Tento i další díly pořadu pak najdete v iRadiu.

Spustit audio