Dříve zedník, dnes umělecký řezbář. Propadl kouzlu masek Krampus a odhalil svůj talent

20. květen 2019
Dopolední host

Průvod alpských strašidel, neboli Krampusů, viděl Roman Strouhal poprvé v Rakousku  před deseti lety a byl jím okamžitě okouzlen. Dnes se výrobou krampusáckých masek živí. "Byla to tenkrát láska na první pohled, ale nenapadlo by mě, že budu masky jednou sám vyrábět“, říká Roman Strouhal, původním povoláním zedník a dnes úspěšný umělecký řezbář. 

 „Chtěl jsem u nás v Mladé Boleslavi založit skupinu Krampusů, ale brzy jsem zjistil, že originální dřevěné masky jsou pro nás velmi drahé, a tak mě napadlo, že bych je zkusil vyrobit sám. Nikdy jsem ale nic podobného nedělal, ani jako koníčka, ani v práci, původně jsem se vyučil zedničině. Rozhodl jsem se proto udělat si řezbářský kurz. Moc mi to ale nešlo, moje první pokusy byly dost ohyzdy“, připomíná si své začátky. „Ale vytrval jsem.“

Romanu Strouhalovi se jeho nadšení a vytrvalost vyplatily, od počátku letošního roku se výrobou masek dokonce živí. Zhotoví zatím tři kusy měsíčně, ale snaží se kapacitu zvýšit, protože o masky je velký zájem. Jejich výroba je skutečné umění, od vyřezávání ze dřeva až po malování, které se také musel naučit. Masky Krampusů jsou hodně strašidelné, ale Roman Strouhal má v plánu vyrábět i masky hodných pohádkových postav. Kromě tvorby masek se věnuje také vedení mladoboleslavské skupiny Krampusů  - Eligor.

Umělecký řezbář Roman Strouhal a jeho masky Krampus v Regionu

Více než pětisetletá tradice průvodů Krampusů, tedy strašidelných postav s dřevěnými maskami oblečených v kožešinách, vznikla původně v rakouských Alpách, ale postupně se rozšířila i do dalších alpských zemí. Krampusové jsou podobní našim čertům, kteří doprovázejí Mikuláše, ale jejich svátek není jenom 5. prosince. Po horských vesnicích chodí od listopadu až do jara. V současné době jsou Krampusové stále populárnější. V mnoha alpských městech a vesnicích jsou pořádány velké průvody a soutěže, na které jezdí návštěvníci z celého světa.

Z jakého dřeva se masky Krampus vyrábí, nebo zda se používají opravdové rohy zvířat, to si můžete poslechnout v audiozáznamu rozhovoru.  

autor: JMys
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.