Drožďová polévka, kotlety obalované v sýru a Tarte Tatin

V Dobrůtkách tentokrát zamíříme do kuchyně Ivany Žižkové. V pravidelném kulinářském pořadu nám poradí, jak připravit drožďovou polévku. Přidá tip na netradiční vepřové kotlety a na závěr si zamlsáme na francouzském jablečném koláči.



Drožďová polévka

Pro 4 osoby:
Jednu kostku droždí rozpustíme na másle, osolíme a přidáme trochu kmínu. Dolijeme vodou, nakrájíme cibuli, nastrouháme mrkev a nakonec přidáme knedlíčky, které vyrobíme z jednoho vejce smíchaného s krupicí.


Kotlety obalované v sýru

Pro 4 osoby:

- 4 vepřové kotlety
- sůl, pepř
- hladká mouka na obalení
- směs čerstvých bylinek – podle chuti, např. pažitka, cca 50g
- 3 vejce
- 50 ml smetany ke šlehání
- 100 g strouhaného eidamu (parmazánu)
- olej na smažení


Maso osolíme a opepříme, naklepeme. Necháme odležet 5 – 10 min. (tento čas využijeme na přípravu salátu - podle chuti, např. čínské zelí, mrkev, paprika, ředkvička, rajče...).
Kotlety obalíme v mouce. Bylinky nakrájíme najemno. Vejce rozšleháme se smetanou, přidáme bylinky a strouhaný sýr. V pánvi si rozehřejeme olej. Kotlety obalíme ve vzniklém těstíčku. Smažíme na mírném ohni dozlatova. Jako přílohu podáváme brambory.


Tarte Tatin - obrácený jablečný koláč z Francie


- 200 g hladké mouky
- 100 a 80 g másla
- špetka soli
- žloutek
- 5 cl vody
- 6-8 jablek
- 200 g cukru

Postup:

100 gramů změklého másla prohněteme s moukou a solí. Přidáme žloutek, vodu a zpracujeme v dokonale hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme hodinu odležet. Oloupaná jablka zbavená jádřinců nakrájíme na čtvrtky nebo šestinky a vložíme do formy. 170 gramů cukru necháme na pánvi zkaramelizovat. Do karamelu vmícháme 50 gramů másla. Karamelem polijeme vyskládaná jablka ve formě. Z těsta vyválíme plát, kterým zakryjeme jablka. Okraje těsta vtlačíme dovnitř, ale zároveň těsto trošku přesahuje přes formu. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 40 minut. Před vyklopením necháme koláče alespoň 5 minut odležet.

autor: Jana Hovjacká

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.