Drtivý dopad koronaviru na rodiny. Nejvíce současnou situaci pociťují samoživitelky

26. březen 2021 06:40

Je sama s osmiletým školákem. Kvůli pandemii koronaviru přišla o práci. A ze stejného důvodu teď nemůže hledat práci novou, protože musí se synem zůstat doma kvůli uzavřeným školám. Paní Alena je jednou z matek samoživitelek, které se kvůli koronaviru dostaly do hmotné nouze. S pomocí sociálních služeb se ale snaží současnou situaci překonat.

„Počátek byl vlastně podzim, kdy nás z práce propustili. Tím, že jsem dělala v gastronomii, najednou spadl příjem z nějaké částky na skoro úplně nulovou,“ popisuje paní Alena začátky svých problémů. Ztráta práce u ní vedla až k domácímu násilí.

Malý kufřík a padesátikoruna

Od partnera proto s osmiletým synem odešla  a vyhledala pomoc sociálních služeb pro matky s dětmi. „Člověk odejde s padesátikorunou v peněžence a neví. Malý kufřík se základními věcmi a jde do neznáma. Kdyby byl člověk sám, tak to nějak skousne, ale když máte malé dítě, tak je to horší,“ vypráví paní Alena.

Čtěte také

Už se jí povedlo sehnat malý byt, kde může se synem bydlet. Problém má ale stále s penězi. Její jediný příjem totiž představuje životní minimum, které dostává od státu.

„Je to obrovsky náročné. Když najednou spadnete na částku životního minima pro dvě osoby a dostáváte pět tisíc měsíčně a to je vše, je to obrovský pád. A fakt musíte uvažovat, jestli můžete dítěti koupit sladký rohlík nebo obyčejný, aby se vůbec najedl,“ popisuje.

Kvůli synovi, který je doma na distanční výuce, navíc nemůže nastoupit do práce. „Nemohla bych si dovolit nechat ho doma samotného a stihnout veškeré učivo s dítětem – v jeho případě rozkouskované na několik etap v rámci dne, aby to zvládl – je opravdu náročné,“ dodává.

I proto paní Alena doufá, že se brzy školy otevřou a ona bude moci nastoupit do práce alespoň na zkrácený úvazek. Aby ze svých příjmů mohla zajistit pro sebe a syna stabilnější živobytí.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio

Související