Důl Michal nabídne unikátní česko-slovenskou výtvarnou výstavu Pořád spolu

11. červenec 2018 08:50

Ostravský Důl Michal se zapojí do oslav 100. výročí republiky. Umělci Ostravské univerzity připravili unikátní výstavu, která připomene kulturní roli Ostravy a Košic v rámci Československa. Industriální prostory zaplnili malbami i sochami, mezi kterými dominuje obří Ježíš na kruzích.

Instalaci obřího Ježíše pod střechu strojovny má na starosti Petr Pavlát. „Bude to dost náročné, protože je v polovině spojený, takže se musí zvedat zároveň v šesti lidech plus jeřáb, protože jinak se prostě zlomí,“ vysvětluje.

Jednu z nejnáročnějších instalací v rámci výstavy sleduje kurátor Ivo Sumec. „Tady bude vystaven jako jediné dílo od skupiny Kamera Skura a v ostatních prostorách Dolu Michal bude zbývající část výstavy – 45 autorů představí asi stovku výtvarných děl,“ dodává kurátor.

„Příprava je náročná, akci se věnujeme už asi půl roku. Kurátorský tým je širší. A jak se zrodilo spojení Ostravy a Košic? Ta logika je celkem jasná. Jsou to města ležící na východě svých republik, mají podobnou industriální historii a jsou to města s novými silnými výtvarnými scénami, které hrají rozhodující roli v rámci těch dvou republik,“ vysvětluje kurátor Tomáš Koudela.

Na instalaci výstavy se podílí desítka lidí. „Teď už jdeme do finále a brzy bude hotovo,“ dodává Koudela s tím, že vernisáž výstavy je dnes v 18:00.

Instalace výstavy Pořád spolu na Dole Michal
autor: stj
Spustit audio