Dům číslo 500 v Bystřici má na kontě zajímavá prvenství

11. listopad 2014

Na svou dobu to byl velmi moderní a luxusně vybavený dům. Měl první splachovací toaletu v obci, dokonce ústřední topení a taky teplou vodu. Ptáte se, na jakou adresu vás pozveme? Navštívíme zdravotní středisko č. p. 500 v Bystřici na Frýdecko-Místecku.

Jaroslav Míček byl v Bystřici prvním stálým lékařem a v národnostně smíšené příhraniční obci vlastně i prvním českým doktorem. Pamětníci dodnes vzpomínají, jak objížděl pacienty po beskydských kopcích.

Svou ordinaci a zároveň bydliště měl v domě číslo popisné 500. Postavit ho nechal velkoryse, ostatně na třicátá léta minulého století byla budova velmi moderní. A stopy po unikátním vybavení v domě najdete dodnes.

„To je původní litinová nádoba na splachování, která se dodnes zachovala. Možná bude i funkční, kdyby se to obnovilo. Teď tady mají uklízečky svoje nářadí,“ ukazuje pozůstatky historicky první splachovací toalety v Bystřici správce domu Jiří Szmek.

Moderně postavený dům číslo popisné 500 měl i další vychytávky: teplou vodu, ústřední topení a kuchyňský výtah. Lékař Jaroslav Míček nechal dům postavit v roce 1932.

Architektonický skvost slouží lékařům dodnes

„Na svou dobu se jednalo o architektonický skvost. Budova je úžasná jednak v tom, že dle pamětníků rodiny Míčků byla za rok postavená, to byl fofr. A určitě k tomu přistupoval velkoryse, protože dnes tady máme krásné mramorové schodiště, vitrážová okna,“ říká Ladislav Olšar, náš bystřický průvodce zdravotnickým střediskem.

Impozantní budova sloužila jako rodinný dům i ordinace zároveň. A doktoři vydrželi pod její střechou dodnes. Jdeme na návštěvu za tím služebně nejstarším. Zubař Jan Siwy má přes osmdesát.

Původní brána DR JM (Dr. Jaroslav Míček)

„Budova na mne působí pozitivně. A pracuji tady už 45 let. Doktora Míčka si nepamatuji, protože jsem z beskydských Gutů, ale zdejší občané si ho nesmírně chválili,“ vzpomíná zubař.

Doktor Míček má na domě nově i pamětní desku, upomíná na jeho tragickou smrt. „Byl velikým vlastencem i důstojníkem československé armády, tehdy v záloze. Tak se s dalšími přáteli zapojil do národního odboje. Pomáhali partyzánům, dodávali zbraně a 25. března 1945 byl zatčen v Bystřici a na místním hřbitově zabit gestapem,“ připomíná Ladislav Olšar.

Více o bystřickém lékaři a jeho domu si poslechněte v přiloženém audio souboru (viz 'Přehrajte si celý příspěvek' v úvodu článku). Zvukový záznam magazínu Křížem krajem pak spolu s dalšími díly najdete také v iRadiu.

Spustit audio