Dům kultury města Ostravy slaví šedesátiny a vytváří vzpomínkové fotoalbum

16. duben 2021

Šedesát let na jedné lodi. Tímto mottem si dnes na den přesně připomínáme slavnostní otevření Domu kultury města Ostravy. Významné kulturně-společenské centrum a architektonická památka byla od samého počátku označována jako „bílá loď uprostřed Ostravy“. Stavba neoklasicistní budovy podle návrhu architekta Jaroslava Fragnera byla dokončena 16. dubna 1961.

V budově už léta sídlí také Janáčkova filharmonie Ostrava (JFO), a proto teď přidáme další podrobnosti v rozhovoru s Janem Žemlou, ředitelem orchestru a také předsedou představenstva společnosti Dům kultury města Ostravy.

Pane řediteli, nakolik významnou kulturní a společenskou institucí je podle vás v rámci našeho kraje Dům kultury města Ostravy?

Dle mého názoru se jedná o velmi významnou instituci, významnou kulturní roli v životě Ostravanů zastává už od svého počátku. Byla centrem spolkové činnosti, hudebního a orchestrálního hraní a každý Ostravan má na tento dům nějakou vzpomínku.

A je to tak i dnes. Společenská situace se sice proměnila, nicméně díky tomu, že v budově sídlí JFO, a jsou s ní další plány, tak význam této instituce získává nový rozměr.

Ředitel Janáčkovy filharmonie Ostrava Jan Žemla

Jak dlouho a intenzivně je s Domem kultury města Ostravy spjatá i historie a působení JFO?

I v tomto případě je to de facto od samého počátku, protože JFO respektive tenkrát Ostravský symfonický orchestr se tenkrát účastnil otevření domu kultury a pokud vím, tak zazněla Smetanova Má vlast. A pokud jde o samotné soužití, tak JFO zde sídlí od konce 90. let. Ale koncertní činnost zde probíhala kontinuálně.

V jaké fázi jsou v tuto chvíli přípravy na rekonstrukci kulturního domu a stavbu nového koncertního sálu?

Čtěte také

Jsme ve fázi přípravy projektové dokumentace. Jak asi víte, v roce 2018 a 2019 byla připravována a proběhla architektonická soutěž, na základě které bylo vybráno americké architektonické studio Stevena Holla. Připravilo velmi progresivní projekt, který zároveň ale velmi citlivě pracuje s domem kultury jako s památkou. Covidové období nás vlastně vůbec nezdrželo. Celá projektová dokumentace má být hotová v létě 2022 a v tu chvíli budeme pokračovat dále.

U příležitosti výročí šedesáti let Domu kultury města Ostravy teď také vyzýváte pamětníky. Jaké fotografie nebo vzpomínky byste od nich rádi získali?

Celá věc je motivována zejména touto dobou. Kdybychom nebyli takto izolováni, tak ty oslavy vypadají úplně jinak. Ale v tuto chvíli nám to nahrává k tomuto a cílem je zmapovat opravdu běžný život v domě kultury a chtěli bychom získat od každého, kdo by měl o to zájem, osobní fotografickou vzpomínku – fotografii v prostorách domu kultury, fotografii u domu kultury. Chtěli bychom udělat takovou retrospektivní reflexi.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.