Dům umění vystavuje své největší skvosty

19. leden 2016

To nejlepší ze svých depozitářů představí ode dneška ostravská Galerie výtvarného umění. Mimořádnou výstavou s názvem 100 děl zahájí oslavy letošního 90. výročí Domu umění.

Návštěvník uvidí nejstarší díla evropského umění, která vznikla v rozmezí let 1500–1750. Z evropského umění 20. století pak vyniká rakouské, ruské a španělské umění, zásadní jsou celky českého umění 19. a 20. století.

„Z období kolem roku 1900 jsou to Kupka, Klimt. Z 20. století Filla, Špála, Toyen, Dlouhý, Nepraš. Z našich pak Daniel Balabán a další,“ vyjmenovává ředitel galerie Jiří Jůza.

Výjimečné postavení má rozsáhlá kolekce expresionismu a kubismu, ale také sociálního umění, surrealismu a díla uměleckých skupin. Vysokou uměleckou kvalitu vykazují také díla druhé poloviny 20. století, nejmladší reprezentuje generace umělců 90. let 20. století.

„Pro děti a studenty tady máme připraveny animační programy, které právě formou interaktivity vtáhnou děti do problematiky výtvarného umění. Tím, že ta výstava je pestrá napříč asi čtyřmi staletími, tak je zde opravdu celá řada možností. Ale vedle těchto programů jsme připravili i komentované prohlídky,“ dodává Jiří Jůza.

Výstava Sto děl z Galerie výtvarného umění v Ostravě představuje umělecká díla v jejich zlomových obdobích a vývojových proměnách. Potrvá do 20. března.

autoři: tif , Zdislava Mochová
Spustit audio