Dušan Basl ze Stříbra z her nevyrostl, zato jeho sbírka deskových her roste

19. leden 2020

Pracuje jako vedoucí logistické firmy a jak říká, občas musí hlava oddychnout. Jako každé dítě si rád hrál, v dospělosti se začal zajímat o deskové hry a tato záliba postupně přešla v jejich sbírání.

Od roku 1989 je Dušan Basl členem organizace Junák – český skaut, kde svůj koníček také náležitě uplatní. Deskové hry shromažďuje už léta, dnes jich má přes 200 v základních verzích, i s jejich rozšířeními skoro 350.

Která hra je nejlehčí a která nesložitější na pochopení?

Do vlaku i do restaurace nebo jen tak na trávu sběratel doporučuje karetní hru Milostný dopis: „Ta má jen 16 karet, je rychlá, prostorově nenáročná, nabízí hodně zábavy a každý ji snadno pochopí.“ Opakem je Twilight Imperium 4 edice – epická desková hra o prozkoumávání a dobývání vesmírných galaxií, politice a obchodu, která se může hrát třeba i dvanáct hodin a je hodně o strategii a myšlení.

Kde deskové hry skladuje?

V rodinném domě má pan Dušan celý jeden pokoj vyhrazený pro sbírku i hraní. Uprostřed stojí velký stůl, u kterého může být i osm lidí, ovšem na největší hru je stále malý, na tu by bylo potřeba mít takové stoly tři. Místnost vyplňují i dvě stěny plné poliček, kde jsou hry rozděleny podle seznamu a také velikosti obalu. „Je to prostorově náročné, několikrát už jsem ty poličky předělával, přidělával a stejně to nestačí,“ konstatuje sběratel. Co se nevešlo do pokojíku, je v další místnosti ve skříni, ale to jsou spíš lehké historické hry.

Partnerka je shovívavá

„Kdo si hraje, nezlobí,“ tak mluví o svém partnerovi Jaruška, která s ním řadu let sdílí domácnost. V podkroví ani nemusí uklízet, o svou velkou sbírku Dušan Basl pečuje nejraději sám a velice si ji hýčká. „Ovšem Jaruška je hlavní poklad,“ ujišťuje ženu výmluvným pohledem.

Zajímavé hry ve sbírce Dušana Basla:

  • Milostný dopis – malá hra, která obsahuje pouze 16 karet, ale spoustu zábavy, prostorově a časově nenáročná
  • Nyctophobia – hororová hra o útěku z temného lesa před vraždícím maniakem – hra se hraje poslepu
  • Mech vs. Minions – kooperativní hra o programování postaviček robotů
  • Twilight Imperium 4 edice – epická desková hra o prozkoumávání a dobývání vesmírných galaxií, politice a obchodu
  • Jízdenky prosím – jednoduchá vláčková hra o budování tratí
  • Fronta – nostalgická retro hra, ve které musíte vystát frontu, abyste jako první nakoupili věci ze svého seznamu a přitom používáte různé triky, jak předběhnout ostatní ve frontě
  • U-boot – simulátor ponorky převedený do deskové hry (kooperativní hra – hráči hrají spolu proti hře)
  • Kmotr – impérium Corleonů – boj mafiánských rodin o nadvládu nad městem, nejúspěšnější hráč se stane nástupcem samotného Dona Corleoneho – námět hry inspirovaný knižní a filmovou sérií Kmotr
autoři: Soňa Vaicenbacherová , Martina Sihelská | zdroj: Český rozhlas Plzeň