Dušan Hopp z Nového Jičína je nejen podnikatel, ale také dlouhodobý filantrop

2. červen 2017

Seznámíme vás s podnikatelem, který dlouhodobě nezištně podporuje jeden z potřebných sociálních projektů. Pan Dušan Hopp z Nového Jičína téměř pět let organizoval rekonstrukci azylového domu pro těhotné ženy v tísni a dodnes pravidelně do zařízení jezdí na brigády. Myšlenku podporovat projekt azylového domu šíří i mezi svými zákazníky.

„Tady je ta společná fotka, zachycuje většinu těch dobrovolníků, kteří tam jezdí,“ majitel autoservisu Dušan Hopp ukazuje v přijímací místnosti pro zákazníky zarámovanou fotografii na zdi. Je na ní asi třicet dospělých a několik dětí před velkým dvoupatrovým domem.

„Ten dům slouží pro těhotné maminky v tísni. Je v Hamrech u Hlinska v Čechách a je na krásném místě, kde vlastně vznikl dobrovolnickou prací. Vzniklo tam dílo v hodnotě zhruba 10 milionů korun a všechno z darů, z dobrovolnické práce. Tam nebyla ani koruna dotace,“ popisuje.

Dušan Hopp mluví o své roli skromně a říká, že je jenom jeden z mnoha pomocníků. V obecně prospěšné společnosti Dlaň životu, která azylový dům provozuje, to ale vidí trochu jinak. Ředitelka Marcela Holeňová tvrdí, že práce novojičínského podnikatele je výjimečná.

„Málokdo má takový přesah, že se nestará sám o sebe, ale má zájem i o druhé. A přesně to je to, co naše cesty propojilo. Pan Hopp už někdy od roku 2003 pomáhá nadačnímu fondu zrekonstruovat azylový dům. Koordinoval práci dobrovolníků, pomáhal zajistit finance, staral se o zaučení fund raisera, získával slevy na materiál. No a vlastně stále pomáhá každý měsíc, jezdí na brigády,“ říká Marcela Holeňová, ředitelka o. p. s. Dlaň životu.

Ocenění pro firmu Dušana Hoppa

„S manželkou a s ostatními dobrovolníky jsme se shodli, že nás to přesahuje právě v tom, že jsme dostali svěřené krásné rodiny. Já sám mám 10 zdravých dětí a tady ty děti ostatní těch dobrovolníků jsou taky z početných rodin. Takže nás spojuje myšlenka pomoci těm, kteří se rozhodli život uchránit. To znamená těm mamkám, které tu startovní čáru měli někde jinde, nebo se jim podmínky v životě natolik zkomplikovaly, ale postavily se za ten život a to děťátko si chtěli nechat a skutečně tak, aby se mohlo narodit, tak vlastně ten dům právě slouží jejich pomoci,“ vysvětluje Hopp.

„Kromě velké starosti o naše služební auto, kterým ho fakt zaměstnáváme, tak třeba vzpomenu na to, že nám získal jednoho velkého dárce, který každý rok se už ozývá sám a ptá se, jestli nám zase může poslat dar. Jsme za to strašně vděční a tímhle se třeba šíří ta myšlenka filantropie mezi jeho kolegy a dál,“ dodává Marcela Holeňová.

Sleva ve výši sponzorského daru

Dušan Hopp propojil své podnikání a dobročinnost netradiční nabídkou pro své zákazníky. Kdo pošle azylovému domu peněžní dar, dostane slevu ve stejné výši při opravě auta.

„Těm lidem se to zdá zvláštní. Říkají, vždyť vy to vlastně zaplatíte. A v podstatě je to právě ten okamžik, kdy nad tím začnou přemýšlet, že vlastně já to chci dát za sebe, já nechci, abyste to dával vy jako firma. Takže spočítal bych na prstech jedné ruky těch lidí, kteří se o to takto skutečně zajímali, takže pak vlastně se rozhodli sami do toho vstoupit a ten dar tam poslat za sebe. Ta myšlenka je to vyprovokovat v těch lidech tu otázku potřeby té pomoci,“ uzavírá.

Dušan Hopp získal vloni Cenu Nadace Via pro dobrou firmu. Nominovala ho právě společnost Dlaň životu, která azylový dům provozuje.

Dobrovolníci před azylovým domem pro těhotné ženy (Dušan Hopp sedmý zleva)
autor: Michal Polášek
Spustit audio